Política municipal

Guanyem Badalona demana a Aragonès que «tuteli» l’Ajuntament fins a «treure’l de la paràlisi»

  • La formació va aprofitar la visita del president de la Generalitat a Badalona per entregar-li una carta amb la petició

  • El govern local i Guanyem es troben enfrontats per l’aprovació dels pressupostos municipals del 2022

Guanyem Badalona demana a Aragonès que «tuteli» l’Ajuntament fins a «treure’l de la paràlisi»

ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN
El Periódico

El grup municipal de Guanyem Badalona en Comú ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que «tuteli temporalment» l’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) –ara en mans del socialista Rubén Guijarro– fins a «treure la maquinària municipal de la paràlisi». La formació municipalista va aprofitar aquest dissabte 5 de febrer la visita institucional d’Aragonès a la població per entregar-li una carta amb la petició.

«Badalona es troba en una situació d’emergència social i, alhora, el consistori viu una situació de paràlisi que afecta cada vegada més àmbits dels serveis a la ciutadania», va apuntar la portaveu de Guanyem Badalona, Nora Sant Sebastià, que va afirmar que la despesa pública per habitant de Badalona «és de les més baixes de Catalunya».

La missiva al president Aragonès, firmada per tots els regidors de Guanyem Badalona, parla d’una situació «d’emergència social» a la ciutat del Barcelonès, amb barris «amb els indicadors més greus del país». «Hi ha un alt índex de desnonaments, talls de llum continuats i una falta alarmant d’un parc de vivenda pública», va assegurar la formació presidida per Toni Flores, que també parla d’un «dèficit històric» d’inversions en infraestructures i els efectes d’una autopista que fractura la ciutat. «La inestabilitat política i el govern del PP han impossibilitat la necessària modernització d’un aparell administratiu de l’Ajuntament, que ha de permetre donar resposta amb eficàcia a la ciutadania», va afirmar Guanyem Badalona.

«Són exemple d’això els serveis socials molt infradotats en recursos humans i sense cartera de serveis, la biblioteca de Can Casacuberta que continua tancada al públic després de dos anys o la falta de Servei d’Atenció Integral LGBTI, incomplint la llei 14/2015 aprovada al Parlament», va enumerar el partit, que també alerta del «creixement del populisme de dretes» a Badalona a través del Partit Popular. «Un populisme irrellevant en la resta Catalunya, però que aquí fomenta l’odi i la fractura social», va criticar Guanyem Badalona. «I també denunciem la impossibilitat per part de les forces d’esquerra republicanes de conformar un govern fort i estable amb majoria absoluta», van concloure.

Amb el pressupost en suspens

De fet, Guanyem Badalona va tornar a insistir que supedita l’aprovació del pressupost municipal a la seva entrada en el govern de Guijarro: «Hi ha ara un govern en minoria que li falta força i pluralitat».

En declaracions als mitjans, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, va restar importància a aquestes queixes de l’oposició i va replicar que el que podria paralitzar la ciutat és no disposar d’uns nous pressupostos. Per la seva banda, segons recull Badalona Comunicació, el president de la Generalitat va valorar que el consistori «no està en fallida, sinó tot el contrari». En declaracions a la cadena de ràdio i televisió badalonina, Aragonès va afirmar que aquesta situació l’han pogut constatar «en tots els àmbits de col·laboració on estem treballant i l’impuls que els projectes de la Generalitat té a Badalona».

Des del desembre, però sobretot des de finals de gener, el govern quadripartit (PSC, ERC, Badalona En Comú Podem i Junts) de Badalona i Guanyem Badalona, els cinc grups impulsors de la moció de censura, es troben enfrontats per l’aprovació dels pressupostos municipals de 2022 –els últims aprovats daten de gener del 2019–. En resposta a l’exigència de Guanyem d’integrar-se a l’executiu municipal per donar suport als pressupostos, l’actual govern de Badalona va respondre la setmana passada que el pressupost municipal i la composició del govern «no són qüestions que puguin vincular-se». «És el moment d’anteposar l’interès general de la ciutat per sobre de qualsevol interès partidista», van reclamen en relació amb la postura de Guanyem.

Albiol: «Ells també en són culpables per regalar l’alcaldia al PSC»

L’exalcalde i líder del PP de Badalona, Xavier García Albiol, no va trigar a contestar la petició de Guanyem Badalona i va qualificar de «desfeta» la moció de censura que el va fer fora de l’alcaldia fa tres mesos, l’octubre del 2021.

Notícies relacionades

«Que avui la CUP demani al president de la Generalitat la intervenció de l’ajuntament perquè és un caos, està paralitzat i no hi ha lideratge és la mostra més evident del fracàs de la moció de censura», va etzibar Albiol. «Ells també en són culpables per regalar l’alcaldia al PSC», va afegir l’exalcalde.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO