Actuació polèmica

Un jutjat de Badalona investiga la mort d’un jove l’endemà que els Mossos el reduïssin amb una pistola tàser

  • La magistrada ha demanat informació a la policia catalana, però no hi ha cap persona en qualitat d’investigada

  • Per la seva part, el Síndic de Greuges també ha obert una actuació d’ofici per la mort de l’home

Un jutjat de Badalona investiga la mort d’un jove l’endemà que els Mossos el reduïssin amb una pistola tàser

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
ACN
El Periódico

El Jutjat d’Instrucció 2 de Badalona ha obert diligències per la mort de l’home a qui es va reduir amb una pistola tàser divendres passat a Badalona (Barcelonès). El jove va acabar morint a l’hospital l’endemà. La magistrada va obrir diligències diumenge passat, una vegada va rebre la comunicació de l’hospital de la mort del jove.

Fins ara, ha demanat informes als Mossos d’Esquadra, a l’espera de l’informe complet de l’autòpsia. Així, en aquest moment, no hi ha cap persona en qualitat d’investigada en la causa. Els fets van ocórrer el 26 de novembre passat al migdia, quan una família va avisar els Mossos que el seu fill els estava amenaçant «amb ganivets». Els agents van accedir al domicili de la família per la vivenda d’un veí, ja que el fill suposadament havia bloquejat les entrades.

Per la seva part, el Síndic de Greuges també ha obert una actuació d’ofici per la mort de l’home. En concret, s’ha dirigit a la Direcció General de la Policia per demanar una còpia de la investigació que s’ha portat a terme i les conclusions que se’n desprenen, entre altres informacions. Ha explicat que ja ha obtingut informació puntual dels responsables del Departament d’Interior.

El Síndic ha recordat que el novembre del 2020 ja va obrir una actuació d’ofici per l’ús d’una tàser a Sabadell. Aquest va concloure que l’ús de la pistola elèctrica s’ajustava al protocol però que la descàrrega no va ser adequada ni ponderada, amb sis descàrregues seguides. Per la seva part, l’associació Irídia també va exigir a Interior una investigació sobre la mort de l’home i va demanar el Departament que revisi els seus protocols d’ús.

Actuació polèmica

El programa Badalona Matí, de Ràdio Ciutat Badalona, s’ha posat en contacte aquest dijous amb Jonathan Pérez, el cunyat de la víctima, que ha explicat que la família de l’home mort presentarà denúncia per l’actuació policial i que el tema ja «està en mans d’advocats». En declaracions a la ràdio local, ha asseverat que el mort «ja s’estava tranquil·litzant» quan van arribar els Mossos d’Esquadra i que, tot i que la seva sogra ho va comentar als agents, «van entrar per casa del veí». «El van tirar a terra, es van tirar quatre a sobre d’ell. Un dels agents tenia els genolls al coll», ha afirmat Pérez.

Fonts de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti), on va ingressar l’home després de ser reduït pels Mossos d’Esquadra, expliquen que l’home va ingressar al centre després que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) «el reanimés el 26 de novembre» i que es va certificar la seva mort el dia 27. Aquest diari s’ha posat en contacte amb el SEM per conèixer els detalls de la intervenció, però es remeten a la informació oferta per Mossos.

Aquest matí, el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer, ha asseverat que es va complir correctament el protocol per l’ús de pistoles tàser en la reducció d’un home a Badalona i ha defensat també que hi havia una unitat del SEM com a marca el protocol, i que es va realitzar el trasllat a l’hospital com s’indica. Per la seva part, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, ha defensat també que l’ús d’una pistola elèctrica tàser per part dels Mossos d’Esquadra per reduir a un home «s’ajusta al protocol».

Notícies relacionades

Les pistoles tàser estan permeses a Catalunya per ajudar en reduccions complexes d’una persona en cas que hi hagi risc per als agents, els mateixos afectats o terceres persones, i porten incorporats sistemes de gravació.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO