Dotat amb 5,4 milions d’euros

Badalona tira endavant el pla de reconstrucció després de gairebé dos anys de pandèmia

  • La mesura s’aprovarà dimarts en el ple i inclou 2 milions per a autònoms i microempreses

  • També es dota amb 1,8 milions per al banc dels aliments

  • El nou govern municipal té garantit el suport de Guanyem Badalona En Comú per finançar-lo

Badalona tira endavant el pla de reconstrucció després de gairebé dos anys de pandèmia

ACN / Albert Segura

3
Es llegeix en minuts
ACN

Badalona (Barcelonès) tindrà pla de reconstrucció econòmica i social poscovid gairebé dos anys després de l’esclat de la pandèmia. El nou govern municipal té garantit el suport de Guanyem Badalona En Comú per finançar part dels 5,4 milions del paquet de mesures amb romanents de tresoreria i espera que algunes de les propostes es puguin consolidar a la cartera de serveis del consistori a partir de l’aprovació de nous pressupostos, després de tres anys de pròrrogues.

En una entrevista a l’ACN, l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro (PSC), assegura que metes com aquesta haurien de ser «normals» i que sent «vergonya» pel fet que Badalona sigui l’única gran ciutat de l’àrea metropolitana sense pla de reconstrucció o que no hi hagi un pressupost des del 2019.

En aquest sentit, Guijarro ha criticat el govern sortint que liderava fins fa poques setmanes el popular Xavier García Albiol per no haver dotat econòmicament el pla de reconstrucció: «Era tan fàcil com finançar-lo amb romanents de tresoreria. Ara ho farem així. El govern anterior va presentar un superàvit de 120 milions d’euros i no van ser capaç de gastar-los».

Principals partides

D’entre les principals partides, destaquen els 2 milions d’euros d’ajudes a autònoms i microempreses que hagin vist caure la facturació com a conseqüència de la Covid-19. Per a autònoms del sector cultural hi ha un paquet d’ajudes específiques que suma 100.000 euros i també es preveu una partida de 500.000 euros per a empreses que contractin treballadors en erto.

En l’àmbit social, el pla destina 20.000 euros a projectes de suport emocional i psicològic en l’àmbit de l’educació; 1,8 milions d’euros per a la dotació de recursos al banc d’aliments i 500.000 euros en targetes moneder, com a alternativa al banc d’aliments per a persones igualment necessitades, com ja avançava el regidor de, David Torrents, la setmana passada, després de l’anunci que la Creu Roja tancava el seu banc d’aliments a Badalona per l’acumulació d’impagaments del consistori. Amb aquest sistema, apunta Guijarro, s’evita «estigmatitzar la pobresa».

Finalment, es crearan també ajudes directes per sufragar despeses de la vivenda per valor de 500.000 euros pensades per a famílies que per culpa de la Covid-19 estiguin en situació d’ero o erto. «Hem d’ajudar aquell que pitjor ho està passant», afirma Guijarro, tot i que va admetre que la «pressió» sobre Serveis Socials és forta per la situació de bona part de la població.

El pressupost, al desembre

El pla passarà pel ple aquest mateix dimarts i Guijarro es va assegurar els vots de Guanyem Badalona En Comú aquest mateix dilluns, després d’una trobada amb la cap de files del grup municipalista, Nora San Sebastián. El de dimarts serà el primer ple de la nova etapa després de la moció de censura a Xavier García Albiol.

Guijarro ha explicat que l’acord amb Guanyem per tirar endavant el pla és un pas important per «recuperar l’estabilitat» i tenir una «governabilitat sòlida», malgrat liderar un govern en minoria de quatre partits, apuntalats des de l’oposició per un cinquè. «També es parlarà amb el PP per intentar assolir la unanimitat», afegeix.

Notícies relacionades

L’alcalde és optimista i també ha anunciat que el mes de desembre portarà al ple l’aprovació del pressupost municipal per al 2022. «Volem comptar amb el recolzament de tothom i sobretot de Guanyem com a factor clau de la governabilitat». Guijarro creu que amb el «nou tarannà» del govern entrant, la ciutat podrà «fugir de la tristesa i de l’enfrontament polític».

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO