A Badalona

Can Ruti estrena una nova zona de parts per donar a llum com a casa

  • Aquest nou model sorgeix de la creixent demanda de dones que demanen una atenció al part fisiològic i segueix l’exemple de països nòrdics

  • Les futures mares que vulguin accedir a aquest servei han de ser gestants amb embarassos sense complicacions

Can Ruti estrena una nova zona de parts per donar a llum com a casa

ACN / Àlex Recolons

2
Es llegeix en minuts

L’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona (Barcelonès) ha posat en marxa un nou centre de naixements, la Casa Laietania, per atendre els parts naturals en condicions similars a les d’un domicili, però amb la seguretat de trobar-se en un centre sanitari. Es tracta del primer espai d’aquestes característiques gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i ha sigut inaugurat aquest dilluns pel conseller de Salut, Josep Maria Argimon, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, el director de l’hospital, Antoni Dávalos, la cap de Servei d’Obstetrícia, Carme Comas, i la coordinadora del centre de naixements, Lucía Alcaraz.

«És un projecte que replica el model de part domiciliari en un entorn hospitalari i d’aquesta manera preserva les bondats i beneficis dels dos models», ha detallat Comas. Ubicada a l’entrada de l’edifici Maternal de Can Ruti, la Casa Laietania està dirigida a gestants que volen donar a llum mitjançant un part natural no medicalitzat, en un entorn íntim i acollidor, però tenint a prop un equip de guàrdia d’Obstetrícia, Ginecologia, Neonatologia i Anestesiologia per si fos necessari.

Les futures mares que vulguin accedir a aquest servei han de ser gestants amb embarassos sense complicacions i per a les que es preveu un part i un naixement de baix risc. En l’esmentat cas, la professional de referència al centre serà una llevadora experta en l’atenció al part natural, que acompanyarà les gestants durant el procés de presa de decisions i fomentarà la seva autonomia.

Des de la seva posada en marxa aquest dilluns 5 de juliol, la Casa Laietania es mantindrà oberta tots els dies de l’any durant les 24 hores després que la pandèmia retardés la inauguració, prevista per a principis del 2020: l’emergència sanitària va paralitzar el projecte i el recinte va ser utilitzat per atendre més d’un centenar de dones gestants amb Covid-19.

Com a casa

Les instal·lacions del centre busquen semblar-se el màxim possible a una llar i inclouen dues habitacions amb bany; una banyera de parts i dutxa àmplia; un llit doble per descansar o utilitzar durant el part o postpart; nevera, microones i alguns estris de cuina; estoretes i pilotes; un espai de barres de subjecció i mobles de diferents altures per promoure la mobilitat.

Notícies relacionades

Aquest nou model sorgeix de la creixent demanda de dones que demanen una atenció al part fisiològic i segueix l’exemple de països nòrdics, on els centres de naixements funcionen des de fa anys i han demostrat que incrementen les probabilitats de part vaginal, redueixen la incidència de la instrumentalització o cesària i disminueixen la necessitat d’epidural, així com d’episiotomies i la taxa de prematuritat, tal com va explicar Alcaraz.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO