Coronavirus

Can Ruti crea la primera unitat de Covid persistent pediàtrica de Catalunya

  • Va començar a funcionar per assistir menors a qui el virus els ha incapacitat per realitzar activitats bàsiques de la vida diària

  • Actualment atén 14 pacients de Barcelona, Lleida i Girona d’entre 10 i 17 anys

L’hospital de Can Ruti de Badalona.

L’hospital de Can Ruti de Badalona.

2
Es llegeix en minuts

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) ha posat en marxa la primera unitat de Covid-19 persistent pediàtrica de Catalunya per atendre nens i adolescents que continuen amb símptomes durant mesos, principalment fatiga, dificultat respiratòria, debilitat i cefalees.

Tal com ha informat el centre, la unitat va començar a funcionar el 15 de desembre passat per assistir menors a qui el virus els ha incapacitat per realitzar activitats bàsiques de la vida diària, escolar, social o personal, i actualment atén 14 pacients de Barcelona, Lleida i Girona d’entre 10 i 17 anys.

«És important fer una valoració global i donar una atenció multidisciplinària atenent les manifestacions físiques, cognitives i emocionals que comporta la pandèmia», ha explicat la responsable de Servei de Pediatria, María Méndez, sobre aquests pacients, alguns dels quals es van contagiar al març i encara presenten símptomes.

Amb personal de l’Institut Guttman

La unitat funcional de Can Ruti està integrada per professionals del Servei de Pediatria especialistes en malalties infeccioses, neurologia, pneumologia i cardiologia, així com professionals de Psiquiatria, Psicologia, Rehabilitació, Radiologia i educadors.

L’equip compta també amb personal de l’Àrea de Neuropsicologia de l’Institut Guttmann gràcies al conveni de col·laboració que van subscriure les dues entitats arran de la creació d’una Unitat Funcional de Neurorehabilitació Pediàtrica el 2006.

Tractar la Covid persistent

El seu funcionament consisteix en una primera visita als pacients d’acollida i valoració de l’afectació als diferents òrgans i sistemes, una entrevista i una exploració física exhaustiva, amb mesurament de la força i test d’equilibri, a més d’un qüestionari de fatigabilitat, un d’afectació cognitiva i un altre de salut emocional. Una vegada realitzada aquesta primera fase, es realitzen les diferents exploracions necessàries i s’estableix un pla terapèutic que pot incloure tractament rehabilitador, mèdic i recolzament psicològic.

«És necessari el reconeixement per part dels professionals i de la societat d’aquests pacients per poder oferir una atenció i seguiment integral, millorar la seva qualitat de vida i també cal impulsar la investigació en aquesta nova malaltia», han destacat, per la seva part, les pediatres Victoria Bovo i Elia Domènech, afectades per la Covid-19 persistent i impulsores d’aquesta unitat.

Notícies relacionades

De fet, des de l’inici de la pandèmia, s’han descrit situacions de pacients amb simptomatologia persistent després d’haver tingut la Covid-19 i, en el cas de nens i adolescents, inclouen alteracions neurològiques, respiratòries, digestives, psicològiques, del son o dificultats escolars.

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA