Acampats al Gorg

Una jutge autoritza el desallotjament dels supervivents de la nau incendiada a Badalona

  • La magistrada accepta els informes del consistori que adverteixen d’incidents i la negativa a ser reallotjats

  • Des de l’Ajuntament assenyalen que s’està estudiant la resolució des dels serveis jurídics i els cossos policials

Una jutge autoritza el desallotjament dels supervivents de la nau incendiada a Badalona
2
Es llegeix en minuts

El Jutjat Contenciós número 6 de Barcelona ha autoritzat el desallotjament de l’acampada del Gorg en què actualment resideixen una cinquantena dels antics habitants de la nau abandonada de Badalona que es va incendiar fa unes setmanes i en la qual van morir quatre persones. El 18 de desembre es va aprovar un decret municipal de desallotjament i el 24 es va publicar la resolució. Així, l’advocat de l’Ajuntament va demanar aquest dimarts al jutjat que validés la resolució de forma cautelaríssima.

La magistrada assenyala que accedeix a prendre les mesures urgents sol·licitades pel consistori badaloní perquè «no només existeix un evident interès públic a portar a terme el desallotjament de les persones que ocupen la via pública», sinó que a més «la necessitat de vetllar per la vida i integritat d’aquestes persones (...) determina que sigui necessària l’autorització judicial reclamada».

Segons el text, s’autoritza l’Ajuntament de Badalona al desallotjament de l’acampada «buscant essencialment l’interès dels qui es troben acampat» a la Rambla del Gorg en «circumstàncies inidònies per a la salut màxima en vista de la pandèmia per Sars-Covid-19». Quan li han preguntat per la resolució judicial, des del consistori de moment es limiten a respondre que tant els serveis jurídics com els cossos policials «ho estan estudiant».

En la seva decisió, la jutge també ha tingut en compte els informes de la Guàrdia Urbana remesos pel consistori sobre «actituds incíviques de les persones acampades a la via pública, atencions sanitàries per pèrdua de consciència o insuficiència respiratòria, manifestacions espontànies i intents de mediació municipal fallits». En el text, la magistrada incideix que agents de la Guàrdia Urbana de Badalona van haver d’actuar el 19 i el 21 de desembre en baralles entre acampats i per «l’encesa de fogueres», i el 22 de desembre en una altra baralla que va acabar amb dues persones lesionades i una d’elles detinguda.

Així mateix, recorda que, a excepció de set persones, els acampats no han volgut acceptar la solució que els serveis socials municipals els van oferir. «Ningú vol dormir al carrer, però, si no ens escolten, no ens mourem», defensava un dels joves assentats a aquest diari el passat 26 de desembre.

Crítiques al govern local

La postura del govern local davant la tragèdia ha aixecat queixes des de l’oposició de Badalona i d’entitats socials des de l’endemà que les flames consumissin l’immoble. La setmana passada, el ple de l’Ajuntament de Badalona va aprovar una moció de recolzament i solidaritat a les persones afectades en l’incendi de la nau del Gorg i es va reprovar l’executiu local per adoptar un «discurs deshumanitzador» i per «criminalitzar» les persones que vivien a la nau, utilitzant-la com a infrahabitatge

Notícies relacionades

Per la seva part, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també es va mostrar crític: «El mateix matí [de l’incendi] li vaig demanar a l’alcalde quin era el volum d’ocupants a la nau i em va respondre que no ho sabia, i en aquest moment encara no sabem quants d’aquells ocupants estaven empadronats a Badalona».

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA