EN PLE ESTIU

Tres clubs de futbol de Badalona fa quatre mesos que no tenen aigua per la legionel·la

Els clubs de Lloreda, Pomar i Pere Gol diuen sentir-se "abandonats" i denuncien que és un problema "estructural" que arrosseguen "des de fa temps"

L'alcalde Pastor ha admès que el model del manteniment de les instal·lacions "no ha reportat el nivell de qualitat que ens hem d'exigir com a ciutat"

jmdiaz49428516 badalona 13 08 2019 detecci n  de legionella en los vestuari190819131352

jmdiaz49428516 badalona 13 08 2019 detecci n de legionella en los vestuari190819131352

5
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Les tres instal·lacions esportives públiques de Lloreda, Pomar i Pere Gol de Badalona fa quatre mesos que estan sense aigua a causa de la presència de legionel·la en els circuits d’aigua sanitària. 

Des dels clubs de futbol afectats lamenten sentir-se “abandonats” per l’Ajuntament i reclamen una “reforma estructural” de les instal·lacions esportives, que fa anys que arroseguen problemes a causa d’“una mala gestió i una falta de manteniment per part de l’administració local des de fa diversos mandats”,esgrimeixen els responsables esportius.

Per la seva banda, en un comunicat difós el maig passat, l’alcalde Álex Pastor va admetre que l’actual model de gestió del manteniment de les instal·lacions esportives, en funcionament des de fa anys, "no ha reportat el nivell de qualitat que ens hem d’exigir com a ciutat".

El consistori ha promès la instal·lació de dos mòduls amb serveis i dutxes per camp afectat, una cosa que des dels clubs ja adverteixen que els sembla una mesura “insuficient”.

Mesures pal·liatives

Durant el mes d’abril passat, el departament de Salut Pública de la Generalitat va realitzar diverses inspeccions sanitàries en instal·lacions esportives públiques de Badalona. El resultat va ser la detecció de tres positius de legionel·la en els circuits d’aigua dels camps de futbol de Lloreda, Pomar i Pere Gol. 

Com a mesura cautelar, entre el 24 d’abril i el 7 de maig passat el consistori va inhabilitar l’ús de les dutxes i els lavabos dels camps afectats; va tallar l’aigua de reg de la gespa; va instal·lar una aixeta d’aigua potable per camp i va procedir a una desinfecció de xoc, tal com estipula la normativa. 

Un dels lavabos del CF Pere Gol precintat per la presència de legionel·la. / sergi conesa

“Es va fer una desinfecció, sí, però seguim sense aigua perquè la legionel·la és un problema estructural de les canonades i la caldera, i sentim que l’Ajuntament ens té abandonats”, lamenta el president del CF Pere Gol, Serafín Marcos. “Aquest estiu hem fet tornejos de futbol amb nens petits que no han pogut ni dutxar-se; i la gespa és de cautxú i, si no es rega, l’herba provoca abrasions a la pell dels jugadors”, agrega.

Per la seva banda, el coordinador d’Esports municipal, Jordi Ferrón, ha anunciat que l’Ajuntament de Badalona instal·larà “dos mòduls a cada camp, entre finals d’agost i principis de setembre,”tot i que admet que “és un pedaç temporal”. Una cosa en la qual coincideixen els presidents dels clubs afectats, que reclamen “una reforma estructural de les instal·lacions” i denuncien que els sis mòduls “no seran suficients” per afrontar la nova temporada amb els seus 600 jugadors (sense comptar entrenadors ni àrbitres).

Fa quatre mesos el consistori va inhabilitar l’ús de les dutxes i els lavabos dels camps afectats; va tallar l’aigua de reg de la gespa; va instal·lar una aixeta d’aigua potable per camp i va procedir a una desinfecció de xoc.

Sense aigua durant tot l’estiu

A diferència del camp de futbol del Pere Gol, que té les piques dels vestidors precintades i les portes dels lavabos tancades, les aixetes i les dutxes d’un altre dels camps afectats, el de Pomar, segueixen en funcionament, tot i que el club “ha prohibit” la seva utilització, afirma el president, David González.

“Han sigut uns mesos difícils perquè havíem de ser molt a sobre dels nens perquè no beguessin aigua de la instal·lació ja que, al no estar precintada, la temptació era allà”,afegeix el coordinador i entrenador de futbol del CF Pomar, Enrique Moreno, qui denuncia que es van assabentar del positiu de legionel·la “per la premsa”. 

“Fa la sensació que es menysprea els clubs petits i humils de barri”, lamenta el membre de la junta del CF Lloreda Agustín Marcos, el tercer camp amb un positiu de legionel·la. “Quan els tècnics van venir a instal·lar l’aixeta provisional, vaig haver de posar diners de la meva butxaca perquè no portaven el material. ¡Això ja és el súmmum!”.

L’aixeta d’aigua potable que l’Ajuntament va instal·lar com a mesura pal·liativa per afrontar els mesos d’estiu en el camp de futbol de Pomar. / sergi conesa

Un manteniment deficient

Per la seva banda, fonts del departament de Salut Pública de la Generalitat subratllen a EL PERIÓDICO “que no hi ha cap brot de legionel·la a Badalona”, és a dir, que no hi ha cap infectat. La legionel·losi no es transmet de persona a persona: es contreu a l’inhalar vapor d’aigua o aerosols contaminats amb el bacteri. 

No obstant, les mateixes fonts adverteixen que la presència de legionel·la pot deure’s a múltiples factors, “que van des de condicions climatològiques fins a dissenys d’instal·lacions no adequats o deficientment mantinguts, o falta d’aplicació dels controls del Pla de prevenció i control de la legionel·losi que marca la normativa”.

El Reial Decret 861/2003 estipula que “com a mínim anualment es realitzarà una determinació de legionel·la en mostres de punts representatius de la instal·lació”,una cosa que els presidents dels clubs afectats denuncien que“no s’ha complert durant anys”. 

Així mateix, el coordinador d’Esports de l’Ajuntament, Jordi Ferrón, admet que “elconsistori ha anat fent inspeccions però no en la mesura en la qual s’haurien d’haver fet”, i que el que s’ha d’afrontar és una “reforma estructural”.

El president del CF Pere Gol, Serafín Marcos, mostra l’estat deficitari de les calderes de la instal·lació esportiva / sergi conesa

L’aparició de legionel·la pot deure’s a condicions climatològiques, dissenys d’instal·lacions no adequats o deficientment mantinguts, o falta d’aplicació dels controls que marca la normativa

Reformes estructurals

En el Ple del 30 de juliol passat, el govern municipal va proposar destinar una partida de 400.000 euros per a la rehabilitació dels camps afectats. “Uns fons sobrevinguts que no estaven previstos quan es va confeccionar el pressupost per al 2019, amb la qual cosa vam suggerir fer un traspàs de la partida de vuit milions d’euros destinada a la compra de vivenda”, expliquen fonts municipals. “Uns fons que, sent realistes, no es gastaran en la seva totalitat durant aquest exercici”,assenyalen.

No obstant, l’oposició va rebutjar la proposta. “Badalona ha tingut 40 milions de superàvit i el que es destina a polítiques socials no es pot tocar. Si no saben com gastar-lo ja l’hi explicarem nosaltres”,sentencia el líder del PP, Xavier García Albiol.

“Hi havia una altra alternativa, que era utilitzar el capital del pagament avançat del deute que l’Ajuntament té amb els bancs”, comenten fonts de Guanyem Badalona en Comú.

Notícies relacionades

De moment, els clubs afectats exigeixen als partits polítics que “es posin d’acord i que no juguin amb la salut dels nens” i, a falta de pocs dies perquè comenci la temporada, denuncien que no tenen “ni mòduls, ni aigua, ni reformes”.

Més notícies de Badalona