Sis detinguts per l'incendi a Badalona que va causar la mort a tres persones

El jutge ha deixat en llibertat amb càrrecs els arrestats, membres de la família que ocupava la vivenda on es va originar el foc

ealos46435900 badalona 05 01 2018 tres personas han muerto y  una treinten190111203946

ealos46435900 badalona 05 01 2018 tres personas han muerto y una treinten190111203946 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La investigació avança. I amb aquesta arriben els primers detinguts. Sis, per ser exactes. Els Mossos d’Esquadra han comunicat que entre dijous i divendres van arrestar tots els adults components de la família –quatre homes i dues dones, tots de nacionalitat romanesa– que vivia al pis del número 244 de l’avinguda del Marquès de Mont-roig del barri de Sant Roc de Badalona on dissabte 5 de gener es va originar l’incendi que va causar tres morts, cinc ferits i una vintena d’afectats pel fum. 

Les indagacions dels Mossos han establert definitivament que la causa del foc va ser d’origen elèctric. La manipulació del quadro del pis 1r 2a –s’havien alterat els elements de protecció i control de potència– per permetre un sobreconsum va provocar un sobreescalfament de la xarxa que va generar el foc. Les detencions es van produir el 10 i l’11 de gener, segons ha informat avui la policia catalana a través d’un comunicat. Els sis detinguts estan acusats dels delictes d’homicidi per imprudència greu, lesions per imprudència greu, frau del corrent elèctric i ocupació d’immobles.

Amb càrrecs

Tres dels quatre homes detinguts pels Mossos van passar dissabte a disposició judicial i el jutge els va deixar en llibertat amb càrrecs i amb mesures cautelars. Les altres tres persones seguien aquest cap de setmana en llibertat, però pendents de ser citades a declarar davant del magistrat. Amb tot, segons informen els Mossos, la investigació continua oberta. 

L’exalcalde de Badalona i candidat de nou pel PP Xavier García Albiol ha aprofitat el sinistre mortal per acusar el consistori presidit per la seva antecessora, Dolors Sabaté, d’haver sigut tolerant amb l’ocupació de pisos al barri, vinculant la pràctica estesa de punxar les instal·lacions elèctriques a la presència d’ocupes de nacionalitat estrangera més que a situacions de pobresa energètica. Però l’historial de la família que ha acabat detinguda,segons les dades dels serveis municipals als quals va tenir accés aquest diari divendres passat, assenyalen que no només es va instal·lar al pis incendiat durant el mandat del mateix Albiol, sinó que va ser empadronada allà encara en aquell període.

Al barri des del 2004

Notícies relacionades

La família que habitava la casa va arribar a Badalona el novembre del 2004. L’avi, de 51 anys, l’àvia, de 49, i el fill, de 23, residien des de feia anys al barri i el gener del 2015 la família sencera es va empadronar al pis incendiat fa 10 dies. També es va incorporar la parella del jove, de 22 anys, i dos menors. A més, en el moment de l’incendi vivien al pis uns altres dos adults.

Aquest esdeveniment ha tornat a posar d’actualitat la pobresa energètica. Dissabte, prop de 500 persones es van manifestar pels carrers de Badalona amb lemes com 'la pobresa mata'  i 'no són incendis, són assassinats’.