SUCCESSOS

La família de l'incendi de Sant Roc denunciada per Albiol va ser empadronada durant el seu mandat

Un informe dels serveis socials apunta que la família constava al padró des de gener del 2015

Sempre han viscut com ocupes tot i que La Caixa, propietària del pis, ho va denunciar el 2016

ealos46435900 badalona 05 01 2018 tres personas han muerto y  una treinten190111203946

ealos46435900 badalona 05 01 2018 tres personas han muerto y una treinten190111203946 / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Badalona havia empadronat les quatre persones de nacionalitat romanesa, inclosa una menor, que van ocupar el 1r 2a del número 244 a l’avinguda Marquès de Mont-roig del barri de Sant Roc, el pis que es va incendiar dissabte 5 de gener i que va causar la mort de tres persones. Els ocupes consten al padró municipal des del 12 de gener de 2015, quan Xavier García Albiol era alcalde de la localitat, segons un informe dels serveis socials amb data de dijous passat al qual ha tingut accés aquest diari. 

L’exalcalde popular ha atribuït els fets a la “permissivitat” de la seva successora, Dolors Sabater, amb l’ocupació il·legal de vivendes. Especialment després que la sobrecàrrega de la xarxa elèctrica, a la qual estaven punxats els llogaters, s’apuntés com la principal causa del foc. Dimecres passat, Albiol va anunciar en una roda de premsa una querella criminal contra els ocupes, tot i que durant la seva pròpia gestió municipal van ser regularitzats al cens de veïns.

La família, romanesa d’ètnia gitana, es va establir a Badalona el novembre del 2004L’avi, de 51 anys, va ser el primer que es va empadronar en aquest municipi català. Va viure en tres pisos diferents de Sant Roc. El maig del 2011, quan Albiol guanya les eleccions municipals, s’empadronen al barri l’àvia, de 49 anys, i el fill, de 23. I és al gener del 2015, encara amb Albiol d’alcalde, quan la família sencera s’empadrona al pis ocupat que la setmana passada va acabar cremant. Hi està inclosa la parella del jove, de 22 anys, i una menor de 5 anys –que en aquell moment tenia 2 anys. Des de fa vuit mesos també consta com a resident en la vivenda un altre menor, fill de la parella més jove. Fa 10 mesos que aquesta família aquesta sent atesa pels serveis socials municipals, alertades pel jutge que porta el cas del seu desnonament.

Segons aquest mateix informe l’empresa propietària del pis és BuildinCenter, una societat de CaixaBank. Aquesta empresa va iniciar els tràmits per al desnonament el 2016, un any després que els ocupes constessin al padró de la ciutat que governava Albiol. Encara no hi ha data prevista per al desnonament. La família ha manifestat que pagava 200 euros cada mes a una persona per “no tenir problemes”. 

Malalties i atur

Aquest informe dels serveis socials cataloga l’ocupació com a ‘precària’, pròpia de persones vulnerables, en risc d’exclusió social i sense alternativa habitacional al mercat lliure. L’únic membre de la família que cobra un sou fix és l’avi. Percebia 628 euros al mes en una empresa de construcció de Terrasa, però al desembre va expirar el seu contracte. El fill va reconèixer haver fet algun treball puntual en la construcció, tot i que tots dos admeten que només ells porten ingressos a casa: les èpoques que estan a l’atur treballen venent ferralla. La vulnerabilitat de la família es veu augmentada per les seves afectacions de la salut. Els dos avis tenen malalties cardíaques per la que reben un tractament farmacològic. Ell, a més, porta una pròtesi al cor. 

Notícies relacionades

La família s’autodefineix com “arrelada” al municipi. Tots tenen passaport de la Unió Europea, tot i que els dos homes són els únics que posseeixen NIE (Número d’Identificació d’Estrangers). La nena està escolaritzada a Badalona, cursa P5 i assisteix a l’escola amb total regularitat. L’ajuntament ha iniciat els tràmits per concedir-li una beca menjador. Després de l’incendi, la família va manifestar la necessitat d’un recolzament psicològic pel xoc sofert.

En el moment de l’incendi al pis també es trobaven tres persones més “de visita”: un home de 35 anys, la seva parella de 16 anys, que estava embarassada, i una altra nena d’un any, filla d’aquests últims. El municipi ha ofert assessorament i recolzament a aquesta família en situació d’exclusió social.

Temes:

Okupes Incendis