Pobresa energètica

Els teus veïns potser s'il·luminen amb espelmes i tu no ho saps

L'opinió pública cada vegada està més d'acord que no poder pagar la llum no és un delicte, però queda encara pendent entendre que punxar-la pot ser una conseqüència de no poder pagar-la

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp46464959 20190107 gal190107203626

zentauroepp46464959 20190107 gal190107203626 / FERRAN NADEU

Els teus veïns potser s’il·luminen amb espelmes i tu no ho saps. Potser abans d’arribar a aquesta situació, al seu lloc tu hauries punxat la llum. Potser ho hauries fet per no deixar a les fosques els teus fills, potser per poder cuinar i menjar una cosa calenta, potser per no morir-te de fred, potser per dignitat. La majoria de gent que pateix pobresa energètica no imaginava que passaria per aquesta situació. Perquè estar en situació de vulnerabilitat és una cosa que la majoria no espera ni pensa que viurà. 

En els últims dies s’han succeït una sèrie d’incendis, alguns amb víctimes mortals, que han tornat a posar sobre la taula que la pobresa energètica pot acabar de la pitjor manera possible. Pot carregar-se vides. S’especula sobre les situacions de les famílies afectades, sobre si eren okupes, delinqüents o immigrants. El fet és que eren persones en situació de vulnerabilitat, algunes de les quals estaven ocupant una vivenda per necessitat i no tenien garantit l’accés als subministraments bàsics. Potser al seu lloc tu hauries buscat un familiar que us allotgés. Potser ells també ho van intentar. Potser malgrat ocupar un pis buit d’un banc almenys tu hauries intentat donar d’alta els subministraments i pagar les teves factures. Potser ells també ho van intentar. El fet és que EndesaNaturgy o Iberdrola no t’haguessin deixat. Tot i que volguessis pagar, tot i que tinguessis el butlletí blau en regla, tot i que els serveis socials acreditessin la teva situació i t’estiguessin fent seguiment des de fa temps, tot i que es tracti d’una situació provisional. 

Cal començar a plantejar solucions ja

No està permès ser desnonat i tot i així voler viure amb dignitat i lluitar per tenir sostre i llum. Sempre estaràs sota sospita, perquè potser ets un penques i no has fet tot el que estava a les teves mans. I és que sempre hi podrà haver gent que punxi la llum o no pagui perquè no vol però, honestament, no és una situació ni desitjable ni segura per a ningú. Els incendis dels últims dies ens recorden que, per evitar més incendis i morts en llars i barris vulnerables, cal partir de la base que si algú no paga o s’enganxa a la xarxa és perquè, potser, no ha pogut seguir el camí fàcil. I cal començar a plantejar solucions ja.

Notícies relacionades

Desgraciadament, és una qüestió que a l’Aliança contra la Pobresa Energètica ens porta a cada assessorament col·lectiu que fem. I malgrat que sembla que l’opinió pública cada vegada està més d’acord que no poder pagar la llum no és un delicte, queda encara pendent entendre que punxar-la pot ser una conseqüència de no poder pagar-la. 

Tot i que les causes dels incendis no sempre són clares, el mateix cos de bombers fa temps que explica que la vulnerabilitat, i concretament la pobresa energètica, són una clara causa de molts dels incendis en domicilis amb víctimes mortals. El problema és que la vulnerabilitat i la pobresa energètica aboquen les famílies a la inseguretat i la precarietat sense una resposta valenta de les administracions i les empreses subministradores.