EL 'DIMONI' DE LES FESTES

Cs, PSC i PP critiquen la "politització independentista" del 'Dimoni' de Badalona

Les formacions polítiques argumenten que la figura, contra els polítics presos i el 155, no representa tots els ciutadans

El tinent d'alcaldessa José Téllez va celebrar que s'hagi "recuperat el motiu crític i satíric" de la festivitat

El dimoni de Badalona.

El dimoni de Badalona.

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Cs, PSC i PP van criticar dimarts que l'Ajuntament de Badalona -governat per Guanyem Badalona, ICV i ERC- hagi triat una figura contra el 155 i els polítics presos per ser el tradicional 'Dimoni' protagonista de les Festes de Maig de la ciutat.

La figura s'ha escollit mitjançant una votació popular i ha sigut creada per l'artista del municipi Antonio Amador, que ha dissenyat un dimoni vermell empresonat que intenta alliberar-se d'uns barrots sobre els quals penja el cartell 155, en al·lusió a la intervenció de l'autonomia catalana.

En un apunt aTwitter, l'exalcalde i president del PP català, Xavier García Albiol, ha carregat contra la iniciativa: "Que l'alcaldessa de la CUP vulgui contaminar amb la seva ideologia una tradició especialment dirigida als nens evidencia en mans de quins fanàtics està Badalona".

Crítiques del PSC i C's

El líder del PSC al municipi, Álex Pastor, ha explicat en un altre apunt a Twitter que s'ha plantejat no participar a les Festes de Maig al veure la figura, però ho farà perquè no vol permetre que els independentistes "es quedin amb més símbols".

"El 'Dimoni' no representa la majoria de veïns i convertirà la nostra gran nit en la festa d'uns quants; és la meva festa encara que no sigui el meu 'Dimoni", va destacar Pastor en al·lusió a la figura, que l'artista ha batejat com 'El dimoni que va fer una crida a la llibertat'.

Per part de C's, el regidor Juan Miguel López va criticar el procés per escollir la figura, va assegurar que el jurat no havia sigut imparcial i va lamentar que no hi hagués figures per votar altres tendències polítiques que no fossin sobiranistes.

El Govern, a favor

En canvi, en un comunicat, el tercer tinent d'alcaldessa, José Téllez, va celebrar que s'hagi "recuperat el motiu crític i satíric de l'actualitat que ha representat el 'Dimoni", i va donar valor al procés participatiu per a l'elecció.

La figura començarà a plantar-se a la platja de Badalona el diumenge 29 d'abril i estarà "completament aixecada" l'1 de maig, esperant per ser cremada 10 dies després, durant la nit de Sant Anastasi.

Notícies relacionades

Un total de 772 veïns han votat en el procés participatiu per triar el 'Dimoni' d'aquest any i la figura sobre els presos i el 155 ha sigut la més votada d'entre tres elegides per un jurat.

Més notícies de Badalona a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA