El festival que ensenya a fer cançons

La cinquena edició del certamen Musica't de Badalona combat la crisi amb originals tallers

Un moment del taller de composició de cançons que Josep Pedrals va impartir a l’espai Betúlia de Badalona aquest dimarts en el marc del festival Musica’t.

Un moment del taller de composició de cançons que Josep Pedrals va impartir a l’espai Betúlia de Badalona aquest dimarts en el marc del festival Musica’t. / ELOI AYMERICH

2
Es llegeix en minuts
ELOI AYMERICH / Badalona

Que elsfestivals demúsicaestan de moda des de fa uns anys és una obvietat. Però que els que sobreviuen a la crisi ho fan a base d'originalitat, per desgràcia, no ho és tant.

A Badalona aquesta setmana ha començat la cinquena edició delFestival Musica't. Ambmenys concertsque mai. Però també més repartits endiferents saleslocals (Sargantana,Bar del CírcoliTeatre del Círcol) que mai.

La notícia està en l'original tallerque s'inclou en el programa del certamen sobre com "Fer una cançó". Com ho sentiu. Un festival de música que combina actuacions deRoger MasoAcoustersamb formació per aprendre acompondrei escriuretornadesencomanadisses.

Des de l'organització el director del Musica't,Roger Vidal, destaca la importància de diversificar les activitats per subsistir. "Fa dos anys ja vam programar un taller sobre llibres i el 2012 una exposició de fotografies". La música catalana està de moda i facilita les propostes al voltant del fenomen. "La resposta ha estat molt positiva, i hem pensat a repetir" comenta Vidal. "Molta gent està interessada en com es fa música i per això pensem a portar un poeta [Josep Pedrals] i un músic [Jaume Pla]. No és habitual que ens expliquin els seus secrets" afegeix el director del festival.

L'espai Betúlias'omple ràpidament. Entre el públic algun fan dels Beatles, cantants d'un parell de grups locals de rock progressiu i altres entusiastes musicals. Entre ells la badaloninaMaria Mercè Navarro, flabiolaire i membre de laCobla Contemporània de Sabadell. Ha arribat deu minuts abans i seu a segona fila.

"Componc i escric sardanes, i tenir la visió d'un poeta musical contemporani em sembla molt interessant" ens explica. Sardanes i poesia postmoderna es barregen en aquest taller que ha de servir, segons Navarro, per "obrir una mica més el meu ventall creatiu".

Cesc Giltambé és de Badalona i està començant a fer la seva carrera com a cantautor. Va cantar en la roda de premsa de presentació del Musica't. "He vingut amb molta curiositat, per saber si el que componc es regeix a fer-ho bé o no" explica.

El poeta Josep Pedrals és l'encarregat d'impartir la primera sessió del taller. El líder delsNens Eutròfics es dedica, com un joc, a passar de peus mètrics a dinàmiques, de cadències a articulacions. Segons el literat, el taller "està format per dues sessions en què expliquem com elaborem la lletra i la part musical d'una cançó".

Notícies relacionades

La classe és oberta, afable i per a tots els públics. Fins i tot Pedrals i els alumnes creen una cançó. Es tracta de participar. "Amb Jaume [Pla] posem els coneixements que serveixen per crear temes de melodia i lletra a qualsevol persona, tant a algú que ja té experiència i vol jugar i millorar la seva tècnica com a una altra que no en té cap".

S'acaba el taller i molts surten del centre Betúlia pensant en el segon taller previst per al 22 de gener, que donarà Mazoni, 'alter ego' de l'empordanès Jaume Pla. El festival que ensenya a fer cançons viu a Badalona.