UN PROGRAMA AL SÀHARA OCCIDENTAL

Witness: el vídeo com a eina per defensar els drets humans

A la web, hi ha un espai dedicat a recursos per als activistes, com consells per gravar durant una protesta

WITNESS logo, NY, NY.  (PRNewsFoto/WITNESS)

WITNESS logo, NY, NY. (PRNewsFoto/WITNESS) / WITNESS/PR NEWSWIRE

2
Es llegeix en minuts
APPS4CITIZENS

El periodisme ciutadà és una de les apostes més ambicioses en matèria d'aplicacions mòbils, encara que existeixen una sèrie de limitacions que fan que moltes d'aquestes iniciatives fracassin en l'intent. Indubtablement, el creixement exponencial de dispositius mòbils i de persones connectades en potencia les possibilitats.

Abunden les aplicacions per transmetre vídeos com: Periscope, Meerkat o Upclose, per dir-ne algunes. No obstant, seria reduccionista afirmar que es tracta d''apps' de periodisme ciutadà només pel fet de permetre la transmissió de vídeos. I, principalment, quan es pretén el registre de violacions dels drets humans.

Witness és una organització internacional sense ànim de lucre que treballa per un objectiu: capacitar les persones per utilitzar vídeos de manera segura i efectiva en la lluita pels drets humans. 

Cada dia, a diferents llocs del planeta, molts activistes es posen en risc per documentar protestes o situacions d'injustícia. A més de córrer perill en aquesta situació, també poden tenir conseqüències si no prenen les precaucions necessàries en el moment de difondre el material.

És per això que el treball de l'organització s'estructura sobre tres àrees: desenvolupament d'eines i aplicacions que permetin gravar de manera segura; pressió i influència a les empreses de tecnologia perquè els seus productes tinguin en compte les necessitats dels vídeoactivistes; i difusió de peces filmades pels ciutadans que no han obtingut prou atenció per part de la premsa.

A la web, hi ha un espai dedicat a recursos per als activistes. Allà hi ha, per exemple: deu consells ràpids per filmar protestes, manifestacions i conducta policial; guia per realitzar entrevistes segures, efectives i ètiques amb víctimes de violència de gènere o sexual; o consells per filmar desallotjaments forçats.

Però la seva tasca no acaba en el pla digital. També proveeixen capacitacions presencials en llocs de conflictes, en complicitat amb organitzacions i agents locals.

Una de les seves últimes apostes és el programa per donar visibilitat a les violacions dels drets humans al Sàhara Occidental, una regió on la lluita per la independència ja fa 40 anys que dura, i que l'ONU ha incorporat a la llista de territoris pendents de descolonització.

En aquest lloc es poden veure els documents audiovisuals que han recollit des del Media Lab de Witness i que il·lustren la situació de la regió.

Notícies relacionades

La directora de l'organització, Madelene Bair, va explicar al llançar la iniciativa que la campanya no està pensada per a policies o premsa local, sinó per a tots els habitants que en pateixen les conseqüències i que poden tenir accés a internet.

Si vols conèixer més aplicacions de periodisme ciutadà pots fer-ho a l'appteca d'apps4citizens, una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.