CUmapp: apoderament ciutadà mitjançant la custòdia urbana

1
Es llegeix en minuts

La possibilitat de reconèixer temes d'interès vinculats a la mateixa realitat del dia a dia i, a la vegada, la facilitat per construir una comunitat de persones que comparteixen aquests mateixos interessos, fan de l'àmbit local l'espai ideal per a la participació ciutadana.

Aquest marc conceptual ofereix oportunitats d'implantació de processos de participació ciutadana sota cost i que permeten experimentar amb enfocaments i metodologies diferents que, si tenen èxit, són aplicables en altres espais amb característiques compartides. Al mateix temps, la fàcil usabilitat de la tecnologia i la seva ràpida adopció per una gran part de la ciutadania ofereixen una oportunitat per a l'organització, sense necessitat que cap agent polític o social institucionalitzat participi de la seva promoció.

Actualment, molts ciutadans han manifestat la seva voluntat d'«ocupar» l'espai urbà amb la voluntat de col·lectivitzar-lo i desenvolupar activitats d'interès per a la comunitat. Aquesta ocupació de la via pública, sovint a través de l'autogestió, genera ecosistemes relacionals que promouen l'articulació social i política dels participants.

La tecnologia actua de facilitadora en l'organització d'aquests processos d'apoderament social i polític. Per un costat, ajuda a visualitzar quins interessos té la comunitat i, per un altre, ofereix la possibilitat de connectar amb ella i ampliar el nombre de participants. CUmapp permet que siguin els mateixos ciutadans els que geocalitzen  espais comuns, oferint una plataforma d'interacció i agregació.

En aquest escenari, l'Administració Pública ─i també altres agents socials, fins i tot organitzacions de l'àmbit privat─ pot articular nous models relacionals amb la ciutadania, sent partícips d'aquest apoderament col·lectiu.

L'aplicació s'organitza en cinc categories: jardineria col·lectiva, recorreguts urbans, art urbà, punts de trobada i espais d'oportunitat. Es contemplen espais d'autogestió en l'alimentació, oci, cultura, socialització i recuperació d'espais oblidats. Els participants, CUmakers, tenen a la seva disposició el contacte amb els organitzadors de les diferents iniciatives geolocalitzades, detalls d'aquesta, i poden valorar-les i compartir-les amb altres ciutadans, convertint-se en prosumidors. 

En definitiva, l'apoderament de la comunitat s'articula a través d'interessos compartits i que, majoritàriament, concerneixen a la realitat del dia a dia. 

Notícies relacionades

 

Si vols valorar aplicacions pots fer-ho participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens. Apps4citizens és una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.