Ushahidi, mapatge per a l'activisme polític i humanitari

Ushahidi, mapatge per a l’activisme polític i humanitari

Ushahidi, mapatge per a l’activisme polític i humanitari

3
Es llegeix en minuts

Durant una situació d'emergència, la possibilitat de disposar de dades sobre el terreny permet calibrar l'abast del conflicte i ubicar-lo. Així va passar a Kenya, després de les eleccions del 2008, quan un grup de programadors van decidir geolocalitzar els violents enfrontaments entre policia i guerrilles, després que l'oposició acusés el president Mwai Kibaki d'haver manipulat els resultats dels comicis. En aquella ocasió, la informació va provenir de missatges telefònics i correus electrònics enviats per la població, sent aquesta la principal generadora de contingut. Així va néixer la plataforma Ushahidi («testimoni» en suahili), un projecte per mapar dades d'impacte humanitari i polític.

L'emblema d'Ushahidi és el Crowdmap, eina que segueix l'essència 'crowdsourcing' i permet crear mapes col·laboratius, públics o privats, connectables a aplicacions mòbils ja existents. Precisament, la col·laboració ciutadana és clau en la seva voluntat d'erigir-se com a estendard de la democratització informativa, com afirma un dels seus fundadors, David Kobia. Després de set anys, Ushahidi ha sigut útil en diferents causes i àrees geogràfiques de tot el món. Per exemple, a Sud-àfrica va permetre establir les zones on es produïen incidents contra població immigrant; a la República Democràtica del Congo, i també a Gaza, es van poder geolocalitzar focus de violació de drets humans i trobar testimonis d'això; a Kenya, va permetre rastrejar llocs on es detectaven casos del virus d'influença H1N1.

Malgrat la gran magnitud i l'impacte d'aquestes microaportacions, el sistema d'Ushahidi és d'ús simple. Els usuaris només han de descarregar-se l'app, introduir-hi el reporti descrit i classificat per tema, assignant-li una àrea geogràfica, i fer una fotografia si ho desitgen. El sistema permet establir un arxiu amb aquestes causes, i eliminar duplicitats, gràcies a l'acció dels voluntaris, que qualifiquen i revisen les dades. Fins a la data s'han elaborat 2.939 mapes mitjançant el Crowdmap, en 20 llengües, que han albergat fins a 127.591 reports. No obstant, l'aplicació mòbil no és el principal mitjà de transmissió de la informació en zones on la xarxa sense cable no arriba de forma adequada. En elles, el gruix de l'acció es desenvolupa via SMS, Twitter, pàgina web o formularis. Aquest va ser el cas de la campanya humanitària desplegada després dels terratrèmols d'Haití i Xile el 2010, o l'acció empresa durant la Primavera Àrab el 2011, quan l'Oficina de Nacions Unides va fer una crida per formar un cos de voluntaris, que van crear un mapa de georeferenciació dels atacs a la seguretat del poble libi.

El sistema «Ping» és una altra de les possibilitats desenvolupades des del projecte Ushahidi. En casos d'emergència, aquest actua com a doble canal, que a través d'un missatge mòbil o correu electrònic facilita posar-se en contacte amb les persones d'un grup, per preguntar-los si estan bé. A més, el projecte busca facilitar dades relatives a situacions de crisi en estructures de fàcil accés i lectura, a través del producte «CrisisNet». De fet, Ushahidi es basa en l'Open Source. D'aquesta forma, la plataforma obre la possibilitat que desenvolupadors, periodistes o qualsevol altre professional i ciutadà aporti dades o sistemes d'informació que permetin a l'equip seguir creixent en el mapatge de dades que afavoreixi al bé comú.

Notícies relacionades

Per un altre costat, diaris com 'The Washington Post' van usar aquesta eina per avisar sobre accessos tallats i altres informacions d'interès, després d'un fort temporal de neu. Aquest sistema de mapatge també ha tingut implantació en un context polític, i ha permès, avui dia, la monitorització en eleccions de Mèxic, l'Índia, Colòmbia, el Brasil, Bolívia i Veneçuela. I fins i tot ha explorat altres vessants, com l'ecològica, mitjançant «Agrotestimoni», un lloc on els agricultors argentins poden localitzar i compartir informació sobre plagues o altres factors que afecten la collita. Un ventall de possibilitats ofert per Ushahidi, un projecte compromès amb el bé comú, humanitari i polític a través del paper del ciutadà com a testimoni.

Si vols valorar aplicacions pots fer-ho participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens. apps4citizens és una plataforma que té per objectiu promoure l'ús de les aplicacions com un instrument útil per millorar la qualitat democràtica de la presa de decisions a través del compromís social i polític col·lectiu.