Bambuser, una 'app' compromesa amb la lliure expressió i la democràcia

1
Es llegeix en minuts

La cobertura que va portar a terme aquesta aplicació durant els bombardejos de la ciutat de Homs el 2012, en el marc de la guerra civil a Síria, la va catapultar a la fama. Des d'un terrat perdut enmig de la ciutat, Abo Mohamad Ibraahim, també conegut pel seu 'nickname' Homslive, va gravar a través de l'aplicació mòbil Bambuser les imatges que més tard la BBC, CNN, SkyNews i Al-Jazira van ensenyar a tot el món en els seus informatius televisats. Després de la seva rellevància durant la Primavera Àrab, aquesta 'app' nascuda el 2008 amb seu a Finlàndia i Suècia, ja s'ha fet un lloc en els 'smartphones' dels fotoperiodistes ciutadans i actua com a eina destacada per a amateurs i periodistes professionals, i també apodera un ciutadà compromès amb la lliure expressió i la democràcia.

Precisament, l'agència internacional de notícies Associated Press (AP) va firmar el 2012 un acord amb Bambuser perquè els usuaris d'aquesta aplicació poguessin compartir amb ella els seus materials. Si complien uns requisits mínims, aquesta els podria usar per elaborar les seves informacions, sempre amb el consentiment previ dels seus creadors i respectant els drets d'autoria. Fins i tot es va pensar a explorar la possibilitat que els mateixos treballadors d'AP utilitzessin l'aplicació en el seu treball diari. Entre els punts forts d'aquesta 'app', destaca la possibilitat d'estar interconnectada amb serveis de geolocalització (per exemple, Foursquare) i amb blogs (Tumblr), així com d'inserir codi en qualsevol mitjà digital; també, la seva fàcil usabilitat, qualitat d'imatge i possibilitat d'emetre en 'streaming'.

Notícies relacionades

Associated Press no ha sigut l'única a reconèixer el gran potencial dels denominats periodistes ciutadans, que --en moltes ocasions-- acostumen a arribar abans que els mateixos professionals al lloc dels fets. Prestigiosos diaris com el 'New York Times', el 'Financial Times', la BBC i el 'Wall Street Journal' també han premiat la tasca de Bambuser, al facilitar que disposem d'imatges en tot moment sobre esdeveniments rellevants (conflictes, guerres i altres).

Si vols valorar aquesta aplicació, ho pots fer participant com a expert de l'appteca d'apps4citizens.

Temes:

Aplicacions