Presó i multa

El Suprem confirma la condemna per blanqueig del líder dels Casuals

Ricardo Mateo complirà quatre anys i mig de presó i pagarà més d'un milió d'euros per haver falsejat premis de loteria i tenir comptes a Andorra

L'alt tribunal destaca la persecució del blanqueig de capitals per evitar que cometre'l sigui rendible

casuals

casuals / Joan S. Puig Pasqual

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de quatre anys i mig de presó i multa de 1.300.000 euros imposada per l’Audiència de Barcelona a Ricardo Mateo, líder dels Casuals –grup radical de seguidors del FC Barcelona–, per blanquejar més de 670.000 euros amb falsos premis de loteria i comptes a Andorra. L’alt tribunal destaca en la seva resolució la importància de la persecució d’aquest delicte, perquè es converteix en una activitat rendible, ja que, comès a gran escala, pot menyscabar el sistema econòmic i afectar el bon funcionament del mercat i dels mecanismes i borsaris. 

En la sentència rebutja el recurs de cassació de Ricardo Mateo i ratifica també la condemna que l’Audiència de Barcelona va imposar a la seva dona de 3 anys i 3 mesos de presó i multa d’un milió d’euros. Aquesta és la segona condemna ferma imposada al líder dels Casuals, després d’una d’anterior el 2015 de 15 anys i nou mesos per diversos delictes relacionats amb robatoris, tràfic de drogues i extorsions.

El Suprem rebutja els recursos al considerar que la prova en què s’ha basat l’Audiència Provincial «no és que sigui abundant, és aclaparadora, i ha sigut perfectament analitzada per la sentència recorreguda, en un exercici de motivació, que és irreprotxable». I els fets provats descriuen l’activitat delictiva de Mateo, per la qual la parella va obtenir quantitats de diners que va introduir al mercat econòmic amb successius i nombrosos actes d’ocultació.

Van constituir societats, algunes de deficitàries, van comprar immobles, joies, vehicles d’alta gamma, falsos premis de loteria i van ingressar 247.000 euros en comptes bancaris d’Andorra. Amb tot això van blanquejar 673.299 euros.

Les xarxes delictives

Els magistrats argumenten que criminalitzar el blanqueig és molt útil, perquè permet la captura del delinqüent, precisament en funció dels seus fluxos econòmics, aspecte aquest de gran transcendència, on hi ha «el punt feble» de les xarxes delictives. I és també molt important, afegeix la sala, perquè és molt útil per lluitar contra les organitzacions criminals.

Notícies relacionades

El Suprem explica que el blanqueig es vertebra en tres fases successives i enllaçades: la col·locació dels capitals al mercat, la distracció per dissimular el seu origen delictiu i, finalment, la reintegració dels diners, ja blanquejats, que tornen al seu titular.

Tot i que reconeix la dificultat de la investigació per desentranyar els mecanismes d’ocultació ideats pel delinqüent, per donar aparença de normalitat empresarial i tenir així cobertura per camuflar els guanys derivats d’actuacions delictives.