RECLAMAT PER L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Els EUA inicien el procés d'extradició a Espanya de l'exmarine que va assaltar l'ambaixada nord-coreana a Madrid

Christopher Philip Ahn, de 38 anys, està acusat d'aplanament, detenció il·legal, lesions i pertinença a organització criminal

a41b257d-efa7-492c-b1d7-2ea545d737b6-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els Estats Units han iniciat el procésd’extradició a Espanya d’ara per ara l’únic detingut per l’assalt de l’Ambaixada de Corea del Nord a Madrid, segons documents judicials a què ha tingut accés Efe, en resposta a la sol·licitud de l’Audiència Nacional.

Christopher Philip Ahn, de 38 anys i nacionalitat nord-americana, va ser detingut el passat 18 d’abril i seguirà a la presó sense fiança fins que es resolgui el seu cas d’extradició, pel "risc significatiu de fuga". L’Audiència Nacional espanyola acusa Ahn de delictes d’aplanament, detenció il·legal, amenaces, robatori amb violència, lesions i pertinença a organització criminal tipificats en el Codi Penal espanyol.

Una portaveu del Departament de Justícia dels EUA ha explicat que "de conformitat amb el tractat d’extradició entre els EUA i Espanya, qualsevol persona que finalment sigui extradida a Espanya de conformitat amb una sol·licitud d’extradició vàlida per presumptes delictes comesos a Espanya tindrà tot el degut procés".

Segons els documents judicials nord-americans fets públics dimarts després de l’aixecament del secret de sumari, Ahn, un exmarine, va viatjar dels Estats Units a Espanya el passat 22 de febrer. Aquell mateix dia, i en coordinació amb sis individus més, Ahn va assaltar l’ambaixada nord-coreana a Madrid, va lligar de mans i va colpejar el personal diplomàtic durant hores i va robar equips informàtics abans de fugir.

Entre els emmordassats hi havia l’encarregat de negocis de Corea del Nord a Espanya, Yu Sok So, que els assaltants van instar sense èxit a desertar. El grup opositor Free Joseon (Corea Lliure), que busca enderrocar el líder nord-coreà, Kim Jong-un, es va atribuir l’autoria de l’atac, quePyongyang ha qualificat de "greu atac terrorista".

Notícies relacionades

A més d’Ahn, Espanya ha demanat als EUA l’extradició d’Adrian Hong Chang, al que es considera cap del grup d’assaltants i amb passaport mexicà. Hong Chang va tornar als Estats Units via Lisboa el dia després de l’atac i va mantenir trobades a Nova York i Los Angeles amb l’FBI, al qual va entregar part del material robat i va assenyalar Ahn com un dels seus companys. Les autoritats nord-americanes no han informat de la situació de Hong Chang.

La interlocutòria de l’Audiència Nacional espanyola sosté que hi ha cinc persones lligades a l’assalt amb passaport sud-coreà i que almenys tres van fugir als EUA (on es creu que resideixen) després de l’atac.