La policia i el cni ho confirmen

Així va ser l'assalt a l'ambaixada de Corea del Nord a Madrid: el vídeo és autèntic

Fonts de la investigació asseguren que les imatges es van gravar dins de la legació diplomàtica, sòl territorial nord-coreà

El líder de Free Joseon, Adrian Hong Chang, va escapar en un vehicle d'Uber que va reservar a nom de Mr. Oswaldo Trump

ee---in-our-homeland / periodico

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles

Un dels deu mercenaris que van assaltar l’ambaixada de Corea del Nord a Madrid protagonitza un vídeo en què se’l veu estripant fotografies emmarcades dels líders nord-coreans. Fonts de la investigació han confirmat a EL PERIÓDICO que la gravació és autèntica i va ser realitzada a l’interior de la legació diplomàtica, sòl territorial nord-coreà.

A les imatges es veu l’assaltant pujat en una cadira per despenjar els retrats dels jerarques nord-coreans. Després, les llança violentament contra el terra.

Trencar la foto del dictador Kim Jong-un pot ser castigat amb la presó i fins i tot amb pena de mort en aquest país asiàtic.

Treball per encàrrec

El vídeo, titulat ‘A la nostra llar’, ve firmat per Free Joseon, una suposada organització dissident que ha reivindicat l’atac. Sobre les imatges es pot llegir: "Recentment, en territori de la nostra pàtria", en al·lusió a l’ambaixada. "Fora el domini de la família Kim", afegeixen fent referència a la saga de dictadors que ha governat Corea del Nord des del final de la guerra que va dividir en dos països la península coreana. "¡Ens aixequem per la nostra gent! Llarga vida a Joseon", conclouen.

Els investigadors del CNI i la Policia Nacional dubten que aquest grup actués pel seu compte, apunten que va ser una feina per encàrrec i investiguen les connexions del grup amb la CIA i els serveis secrets de Corea del Sud

El líder de Free Joseon, Adrian Hong Chang, que va fugir de l’ambaixada en un vehicle d’Uber que va reservar a nom de Mr. Oswaldo Trump, té permís de residència als Estats Units. A més, altres dels assaltants tenen vincles amb aquest país i amb Corea del Sud.

Missatge de Cheollima Civil Defense 

Cheollima Civil Defense, el grup dissident nord-coreà que va reivindicar l’assalt, va anunciar aquest dijous que suspèn de forma temporal les seves operacions, després que el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata emetés una ordre d’arrest per a dos sospitosos. En un comunicat publicat en la seva pàgina web, assegura que té "més tasques per fer". "Sol·licitem als mitjans que abandonin el seu interès en la nostra organització i els seus membres", afirma el grup dissident, i després assenyala que inclou entre els seus integrants refugiats nord-coreans, tot i que no ha contactat recentment amb desertors del règim que lidera Kim Jong-un establerts a Corea del Sud.

Notícies relacionades

El grup Free Joseon es va donar a conèixer el 2017 amb un vídeo en què afirmava que estava protegint el fill de Kim Jong-nam, germanastre de Kim Jong-un, assassinat amb un agent nerviós en un aeroport de Malàisia.