Epidèmia als EUA

Trump advoca per la pena de mort per als traficants d'opioides

Ni el president ni la seva Administració donen detalls de com s'aplicaria la idea ni dels precedents legals

Diversos estats i quatre lleis federals ja contemplen la pena capital per a sobredosi i homicidis vinculats a drogues

mbenach42571316 file   in this march 15  2018  file photo  president donald 180318203246

mbenach42571316 file in this march 15 2018 file photo president donald 180318203246 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Si uan cosa sap el president dels Estats Units, Donald Trump, és com generar titulars. Aquest dilluns ho ha tornat a fer a Nou Hampshire, on al presentar la "Iniciativa per frenar l'abús d'opioides i reduir l'oferta i demanda de drogues" ha advocat per castigar amb la pena de mort els traficants d'aquestes substàncies. El que no ha fet, i tampoc la seva Administració, és explicar com s'aplicaria aquesta idea o els precedents legals que la justificarien.

“Estem perdent el temps si no ens posem durs amb els traficants i aquesta duresa inclou la pena de mort”, ha dit Trump, parlant amb enveja (encara que sense donar exemples concrets) de països on ja es fa, com Singapur o la Xina. En el seu agressiu missatge, no obstant, Trump ha reconegut que “potser” EUA “no està llest per a això. És possible”, ha afegit, “personalment no ho puc entendre”.

En les lleis federals nord-americans, segons centres especialitzats en la pena de mort, ja hi ha quatre supòsits en què es pot buscar la condemna màxima per homicidis vinculats a les drogues. I de moment, i mentre el Congrés no aprovi nova legislació, el Departament de Justícia sols podrà buscar la pena capital “quan sigui apropiat sota la llei actual”.

També en diversos estats hi ha lleis que permeten acusar d'assassinat i amb això buscar cadena perpètua o pena de mort quan es produeixen sobredosis letals. El que alguns experts assenyalen és que no hi ha proves que aquestes lleis, que van començar a aprovar-se als anys 80 i s'estan usant més freqüentment davant l'epidèmia d'opioides que viu EUA, siguin efectives per aconseguir la reducció del consum.

Notícies relacionades

Les últimes xifres del Centre de Control i Prevenció de Malalties han constatat la brutal realitat d'una crisi que s'està gestant fa dues dècades: més de 42.000 morts per opioides, tant amb recepta com il·legals com l'heroïna o el fentanil, el 2016, i un augment del 30% a les visites a sales d'emergències per sobredosi entre juliol de 2016 i setembre de 2017. Trump va declarar l'any passat una “emergència de salut pública” però no va arribar a la declaració d'emergència nacional, que hauria destinat més fons federals al combat.

Encara que Trump ha convertit la pena de mort en el focus d'atenció de la seva iniciativa, aquesta té també altres eixos. Es pretén, per exemple, retallar en un terç la prescripció d'opioides en tres anys i s'anuncia el llançament d'una campanya educativa i de conscienciació. Així mateix, s'anuncia “l'agressiu desplegament d'accions penals i civils adequades per fer responsables els fabricants d'opioides de qualsevol pràctica il·legal”. El que no hi ha és informació de com es pretén finançar una iniciativa que podria costar desenes de milers de milions de dòlars, molt per sobre dels 6.000 pressupostats per a aquest any.

El mur

Trump ha aprofitat la presentació de la seva iniciativa per combatre la crisi d'opiodes per reincidir en la seva aposta per la <strong>construcció del mur amb Mèxic,</strong> un eix de la seva campanya i de la seva presidència.