el mercat

El peix viu els seus millors dies

El sector pesquer presenta una gran oferta mentre el mal temps afecta les fruites i verdures

1
Es llegeix en minuts
ASSUMPTA XIVILLÉ
BARCELONA

El ritme de vendes es manté estancat des de fa dos anys. Els preus moderats, i en ocasions molt accessibles, no incentiven un consum que segueix afectat per la crisi. El consumidor adquireix la quantitat justa i no accepta ofertes.

PEIX

Se subministra tota mena de peix, d’altura, de platja, del nord i del Mediterrani, amb normalitat i a preus interessants. El sector reajusta preus després de la inflació nadalenca quan, a més, la demanda es retreu. O sigui, que és el moment de consumir peix sense complexos. El marisc, després de contenir-se per Nadal, es manté estable i surt a un preu raonable.

VERDURA

És el sector que experimenta més canvis. Bàsicament per la situació meteorològica. Malgrat una lleu tendència a la baixa, la majoria de les verdures i hortalisses de temporada encara resulten cares perquè l’intens fred de les últimes setmanes condiciona i perjudica la producció. Les carxofes, les mongetes i els carbassons segueixen resultant cars. A més, el fred i el mal temps afecten Andalusia i encareixen el preu dels cogombres, els pebrots, les albergínies i els tomàquets. Continua la temporada de les bledes, els bròquils i els apis; i arriben les primeres cols de paperina (amb forma de cucurutxo).

FRUITA

Les fruiteries també noten, encara que no tant, el factor climàtic. Sobretot en els productes que ens arriben del sud. El fred i el mal temps afecten bàsicament la producció de maduixes de Huelva, que s’encareixen notablement. Es manté la temporada de cítrics. La mandarina clemenvilla substitueix la clementina, que resulta cara per un descens en la producció. Arriben productes dels Alps italians i francesos que, tot i ser una mica més cars, per la seva qualitat competeixen seriosament amb els autòctons.

Notícies relacionades

CARN

El sector que presumeix de ser el menys canviant del mercat també experimenta alguna incidència. Baixen els preus d’alguns productes carnis. Bàsicament els del pollastre i el del cabrit, que descendirà previsiblement fins a Pasqua. De fet, aquests dos productes recuperen els seus preus previs a les festes nadalenques. La vedella, com ja és habitual, es manté del tot impassible, de la mateixa manera que el conill i el porc, que continuen estables una setmana més.