INNOVACIÓ ALIMENTÀRIA
Uns científics aconsegueixen tomàquets que aguanten 45 dies sense fer-se malbé
Les noves hortalisses transgèniques s'han desenvolupat a l'Índia

D’esquerra a dreta, uns tomàquets normals i les dues varietats transgèniques en tres moments diferents de la seva maduració: als 10, 20 i 45 dies després de la recol·lecció. /
Investigadors indis han aconseguit experimentalment el somni de molts productors de tomàquets: que la valorada hortalissa aguanti sense problemes, sense que se li estovi la pell, durant els 45 dies posteriors al moment de la recol·lecció. Ho han aconseguit silenciant l'activitat de dos enzims de la mateixa planta que afavoreixen la maduració.
Els resultats del treball s'han publicat a la revistaProceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Sense canvis en el gust
Vijaykumar Meli, Asis Datta i altres científics de l'Institut Nacional d'Investigació Genòmica de Plantes, a Nova Delhi (Índia), expliquen aPNASque els seus tomàquets transgènics creixen de forma normal i tenen els mateixos rendiments que les varietats clàssiques. No informen de canvis en les propietats gustatives.
Els investigadors indis van identificar dos enzims, alfa-manosidasa (a-Man) i beta-D-N-acetilhexosaminidasa (ß-Hex), que s'acumulen en els tomàquets en fases crítiques de la seva maduració, i van suprimir la seva expressió mitjançant tècniques d'enginyeria genètica.
Com a resultat, els tomàquets que no tenien a-Man eren 2,5 vegades més robustos que els convencionals, mentre que els que no tenien ß-Hex ho eren dues vegades més.
Els autors expliquen que tots dos tipus de tomàquets transgènics mantenien la seva textura i fermesa fins a 45 dies en comparació amb els tomàquets convencionals, que començaven a encongir i perdre textura després de 15 dies. La manipulació genètica dels enzims pot ser d'“importància estratègica --diuen els científics-- per millorar la vida útil dels tomàquets i possiblement d'altres fruites de maduració ràpida”.
Les pèrdues actuals arriben al 40%
El gran problema comercial dels tomàquets és que, una vegada recol·lectats en el seu just punt, maduren molt ràpid i amb prou feines suporten els transports tortuosos.
Per aquest motiu se solen recol·lectar quan encara estan verds, cosa que acaba minvant les propietats organolèptiques. A l'Índia, que és el segon productor mundial després de la Xina, entre un 35% i un 40% de la collita s'acaba perdent o deteriorant abans de ser comercialitzada.
- Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- Nou Pontífex Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família de Barcelona convidarà el Papa Lleó XIV pel centenari de Gaudí al juny de 2026
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’