REDEMPCIÓ DE PENA
El carceller de Feliu obté la llibertat definitiva després de vuit anys de presó

Sebastià Comas. /
Sebastià Comas, Iñaki, el carceller que va acabar alliberant la farmacèutica d'Olot (Garrotxa) Maria Àngels Feliu després del seu captiveri de 492 dies, ha aconseguit la llibertat definitiva, després de passar entre reixes vuit dels 17 anys als quals va ser condemnat pel segrest no terrorista més llarg d'Espanya.
Segons han informat a Efe fonts jurídiques, Sebastià Comas, que va ser el carceller de la farmacèutica d'Olot i qui finalment la va alliberar el 27 de març de 1994, va obtenir ahir a la tarda la llibertat definitiva, al beneficiar-se de les redempcions de condemna que permetia l'antic Codi Penal, anterior al 1995.
Deixar-la morir a les seves mans
Iñaki va ser considerat el carceller compassiu que va vigilar Feliu durant el seu llarg captiveri, ja que, segons va declarar, la va mantenir amb els seus diners i la va alliberar un cop va constatar que el cap del grup que va protagonitzar el segrest, Ramon Ullastre, la volia deixar morir "a les seves mans".
Després de ser detingut, i abans de ser condemnat, Sebastià Comas va passar poc més de dos anys en prisó preventiva, del 15 de març de 1999 al 4 de maig del 2001, data en què va quedar en llibertat condicional, juntament amb els altres detinguts, al complir-se el temps màxim de presó preventiva, que la jutge, Pilar del Castillo, va intentar prorrogar sense èxit.
Redempció de condemna
Iñaki va tornar a ingressar a la presó el 10 d'abril del 2003, el dia en què l'Audiència de Girona el va condemnar a una pena de 17 anys de presó, on ha estat entre reixes fins que ahir, poc més de sis anys després, va obtenir la llibertat definitiva gràcies a les redempcions de condemna que l'antic Codi Penal establia per bona conducta i estudis o treballs a la presó.
Maria Àngels Feliu va ser segrestada el 20 de novembre de 1992 a la nit, quan tenia 35 anys i tres fills petits, al ser assaltada per uns encaputxats que la van abordar al garatge de casa seva, a Olot, i la van obligar a entrar al seu cotxe.
492 dies de segrest
Filla d'un acabalat industrial de la comarca, Tomàs Feliu de Cendra, la dona va estar en captiveri en un petit zulo, sense llum, gairebé sense aliments i sense gairebé poder-se moure, fins que el 27 de març de 1994 va ser alliberada en una gasolinera de Lliçà de Valls, després de 492 dies de segrest, quan la Guàrdia Civil ja havia registrat infructuosament més de 1.500 masies de la comarca de la Garrotxa.
Si va ser llarg el captiveri, encara ho va ser més la investigació policial i judicial posterior, fins que l'11 de gener del 2002, gairebé 10 anys després del segrest, va finalitzar la instrucció del cas.
Condemnes
L'any següent, el 10 d'abril del 2003, l'Audiència de Girona va condemnar a 22 anys de presó el suposat cervell del grup, Ramon Ullastre, i l'expolicia local d'Olot, Antoni Guirado; a 18 anys la dona d'Ullastre, Montserrat Teixidó; i a 14 el veí de Camprodon José Luis Paz Garcia.
Notícies relacionadesPer la seva part, el carceller Sebastià Comas -a qui Feliu es va referir sempre com a Iñaki- va ser condemnat a 17 anys de presó, ja que se li va aplicar l'atenuant d'haver alliberat la farmacèutica.
Finalment, el Tribunal Suprem va acabar confirmant íntegrament, el juliol del 2004, la condemna per als cinc responsables del captiveri de Maria Àngels Feliu.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia