Festival Temporada Alta
Cabo San Roque estrena a Salt el seu 'Torn de nit'

Els components de Cabo San Roque, amb la seva peculiar bateria d’’instruments’. /
Els sons d’una fàbrica de galetes enmig de la negra nit, amb la planta de producció en marxa a càrrec d’un operari vigilant, i amb la seva simfonia de pistons, vàlvules, politges, motors i cintes transportadores, inspiren i alimenten l’aventura de Torn de nit, la nova proposta de la formació barcelonina Cabo San Roque. Subtitulada com a Serenata per a l’orquestra mecànica, s’estrenarà demà al Teatre de Salt (21.00 hores), en el marc de la programació del festival Temporada Alta.
Cabo San Roque fa vuit anys que perfecciona un discurs musical i plàstic que ha demostrat anar més enllà de l’ocurrència simpàtica i de l’efecte sorpresa. La seva utilització de vells instruments i màquines que produeixen tota mena de sons, ja siguin reciclades o inventades, està, cada vegada més, al servei d’un ideal de fons, un imaginari evocador. El seu món és subtil, com van mostrar en l’últim espectacle, La caixeta, on fabulaven a partir de la troballa, en un contenidor de carrer de Barcelona, d’un paquet de pel·lícules domèstiques de súper-8 d’autor desconegut. El reciclatge se situa a l’arrel del grup, però la seva funció no és recreativa: és el dispositiu que activa la nostra fantasia.
Ara, Torn de nit incideix en aquesta idea de convertir en misteriós un material d’aparença obsoleta que, d’una altra manera, hauria tingut un destí poc èpic. L’origen del projecte està en el desmantellament d’una petita fàbrica de galetes de Granollers que s’havia mantingut activa durant 25 anys. Els músics van rescatar les peces d’una línia completa de producció i la van reconstruir, amb l’ajuda d’antics treballadors, amb finalitats renovades: extreure sons del seu bosc de motors i dispositius.
La nova proposta, la més sofisticada en què fins ara s’ha embarcat Cabo San Roque, planteja una fabulació a partir de la recreació de l’ambient nocturn de la fàbrica. El so de les màquines cruixint entre silencis i ombres, extrapolat a instruments de vent, corda i percussió connectats als mecanismes, i amb la inclusió de veus en off dels antics treballadors. El grup ha estat un parell de setmanes instal·lat al Teatre de Salt per tal de posar a punt el muntatge in situ.
ROBÒTICA I IL·LUSIONISME / Si bé molts grups de pop i rock presumeixen dels seus orígens en garatges i clubs, Cabo San Roque va néixer, segons paraules seves, com una «orquestra de sala i menjador». Té tres discos publicats (l’últim és Música a màquina, del 2008), però on expressa plenament el seu missatge és a l’escenari. Els seus concerts, i no només això sinó també performances a mig camí entre les vinyetes del professor Franz de Copenhaguen i l’il·lusionisme, l’han convertit en un grup adaptable a tota mena de circuits: festivals de música, teatre, titelles i exhibicions de robòtica l’han acollit amb naturalitat.
A Torn de nit, Cabo San Roque en firma la composició, interpretació, escenografia, producció (aquesta, en tàndem amb Temporada Alta) i filmacions paral·leles. A més, és clar, de la tutela i posada en marxa d’aquesta cadena de muntatge industrial que només amb la presència física presagia un espectacle.
- En ple estiu Barcelona tanca la font ornamental de Glòries convertida de facto en piscina infantil
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- El Liceu Mar transformarà el Port Vell i costarà 50 milions d’euros
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent