entrevista

Diego Olmos, historietista: «El món del còmic a Espanya és invisible»

El 2000 va deixar la feina de comercial per dibuixar. Va fitxar per DC i ara triomfa amb els seus dibuixos de Batman a Barcelona

AMANT DEL TERROR Barcelona, 1970. Va estudiar A l’escola Joso.

AMANT DEL TERROR Barcelona, 1970. Va estudiar A l’escola Joso. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
A. A. / G. T.
BARCELONA

–¿Què tal amb Batman?

–Amb aquest projecte he estat una mica lligat perquè el guió no és meu, és de Mark Waid, i no he pogut participar gaire en la història. És un còmic que funcionarà molt bé als EUA perquè Mark allà és una estrella. Si el projecte hagués sigut meu hauria fet una cosa molt diferent, però la veritat és que ha sigut molt divertit, m’ho he passat molt bé.

–¿I més enllà de Batman?

Manhunter,Catwoman,Action Comics(la sèrie deSuperman). Però a més de superherois he fet sèrie negra i còmic de terror, que és el que més m’agrada i amb el que més disfruto, de fet m’encantaria adaptarFrankenstein. Dibuixar Batman és divertit i em resulta fàcil, em costa més quan em demanen coses més fantàstiques. Em costaria més fer un còmic de Superman que de Batman.

–¿Per què?

–Perquè Batman no deixa de ser un tio vestit de ratpenat però que és i fa coses d’humà. Superman en canvi és un extraterrestre, una espècie de déu baixat a la Terra que fa coses que no pot fer una persona. Has de pensar com dibuixar-lo perquè el personatge sigui pròxim i a la vegada es noti que és Superman.

Això és més difícil: ell aixeca un cotxe fàcilment, però si ho fas així, et diuen que no té espectacularitat.

–¿I més enllà dels superherois?

–Als EUA, el més important que he fet ha sigut la sèrieSupernatural, que té versió televisivaSobrenatural. La protagonitzen dos germans que viatgen per l’Amèrica profunda combatent monstres i vampirs, això sí que em captiva. En vaig fer sis números l’any passat i aquest any en faré sis més. I tinc un personatge propi, H2Octopus, un detectiu en un món fantàstic de les novel·les del XIX. Em vaig basar en Lewis Carroll iAlícia al país de les meravelles. He fet dos àlbums però el projecte està parat.

–¿Quins són els seus referents?

–Són infinits. Frank Miller, José Muñoz, Alberto Breccia, Jack Kirby, Hugo Pratt, Moebius... Però també m’ha marcat molt el cine expressionista de Murnau o Fritz Lang.

Notícies relacionades

–¿Com veu el còmic a Espanya?

–El món del còmic aquí és invisible. Tothom sap que existeix però hi ha poca repercussió. El cas de Batman és excepcional. Molts professionals d’aquí treballen a l’estranger, aquí no es triomfa si abans no ho has fet a fora i és més fàcil portar coses de fora que apostar per les d’aquí.