menús de festa
Els ous de truita de riu resulten una bona alternativa al caviar
Pel seu gust fort, solen acompanyar bé en plats a base de salmó
El caviar es considera avui un paradigma de l'exquisidesa i del luxe a la taula. Però no sempre ha estat així. Durant l'edat mitjana els ous de l'esturió eren un rebuig que aprofitaven en èpoques de carestia els pescadors dels llacs i rius dels països banyats pel Caspi. Va ser a partir del segle XIX quan la cort tsarista va prestigiar aquesta menja extreta de les femelles de les varietats d'esturió del Caspi (beluga, oscetra i sevruga). Posteriorment, l'arribada de nobles russos a París després de la Revolució del 1917 va contribuir a la seva difusió a Europa.
El preu del caviar que s'extreu dels vivers és sensiblement més barat, però de totes maneres pot resultar insalvable en temps de crisi. En aquest sentit, des de fa uns quants anys es comercialitza un caviar cultivat a la Vall d'Aran de l'espècie d'esturió l'Acipenser baeri, que és d'una gran adaptabilitat. El resultat és un caviar que presenta l'avantatge que es ven sense pasteuritzar, amb una caducitat de tres mesos, de manera que conserva millor les seves propietats organolèptiques.
Notícies relacionadesEls ous de salmó, el mal anomenat caviar vermell, també procedeixen d'un peix considerat noble, i presenten un característic color ataronjat-rogenc, amb enormes grans de 4 a 6 mm, i sabor suau i dolcenc. A causa del fet que és una espècie amb un volum important de captures, és més barat que no pas el caviar, i els seus ous també es venen fumats, de sabor més pronunciat.
La majoria de succedanis de caviar, així etiquetats, són ous que procedeixen del lump (Cyclopterus lumpus), una espècie d'aigües fredes originària d'Alemanya, Suècia, Noruega i Finlàndia. Els ous d'aquesta espècie són ataronjats o rosacis, i s'acostumen a tenyir amb colorants negres o vermells per simular el caviar d'esturió o bé els ous de salmó. L'opció més interessant, no obstant, i molt de moda en la restauració, són els ous de truita de riu. Conserven les sensacions de textura i de salinitat del caviar i són lleugerament àcids. Explosius i saborosos, en la recepta que aquí es planteja contribueixen a potenciar el gust d'un peix, el salmó que, a més, és dels que contenen millor el preu durant aquests dies.
- Investigació ¿Quantes hores has de dormir si vius a Catalunya? La Universitat de Columbia ho revela
- ESPORTS ¿Quants diners s'emportaria el Barça per guanyar la Lliga?
- Detectades obres il·legals en una reforma de Consell de Cent
- Tancada des del 2018 Barcelona estudiarà la viabilitat de reobrir la ‘platja de l’Eixample’ el 2026
- Stuani rubrica la salvació i es guanya l’estàtua a Girona
- Multimèdia | 500 dies de guerra: El poder de Putin s’esquerda en plena contraofensiva d’Ucraïna
- Com prendre’s correctament la tensió arterial a casa sense baixar a la farmàcia
- Diners públics El Govern defensa que el seu pacte amb Acciona rebaixa de 1.400 a 492 milions d’euros el cost de la privatització fallida d’ATLL
- Denúncies de l’OCU Consum investiga possibles irregularitats en la venda d’entrades per als concerts de Bad Bunny a Espanya
- Tribunals El jugador de l’Espanyol Álvaro Aguado, acusat de violació, declara davant la jutge que va ser sexe consentit