emergents

D'Callaos: 'Nu-flamenc' des de Terrassa

El 2005 va guanyar el primer premi del Festival Altaveu Acaba de treure Desde mi balcón i 7.000 fans se'l descarreguen en una setmana. El 31 d'octubre actua a Manresa.

1
Es llegeix en minuts
NÚRIA MARTORELL
BARCELONA

Van començar reunint-se simplement com a amics i improvisant "petits recitals" al Café de las Niñas, de Terrassa (d'on són els vuit components del grup), i "al veure que la cosa funcionava", relata Maribella Canija, la cantant de D'Callaos, es van plantejar formar una banda "de debò" i buscar una etiqueta que s'adaptés a la seva proposta: Nu-flamenc. "Així ens desmarquem del so de mestissatge de Barcelona. Nosaltres intentem renovar la música del rock andalús dels 70 i 80, que és la nostra base". ¿I això de posarflamencen català? "Així queda clar que encara que tenim arrels andaluses i cantem en castellà, som catalans", aclareix la vocalista.

Notícies relacionades

El 2005 van gunyar el primer premi del Festival Altaveu i un any després, el del Rubifest, que els va permetre enregistrar el seu primer disc,De paso. Llavors, com ara, el van regalar per internet (20.000 persones se'l van descarregar) i van vendre 3.000 còpies als seus concerts. I també, com en el seu debut, per al seu nou llançament,Desde mi balcón, han reclamat al guitarrista Pedro Javier González perquè n'assumeixi la direcció artística i la producció. "És un mestre humil i respectuós".

En només una setmana 7.000 fans s'han baixat aquest nou compacte, que comprèn des de peces animades i trepidants, comD'prestao--un reflex de la societat actual-- fins a d'altres de més pausades, comPalomas, en què col.labora el músic sevillà Albertucho. "Hi ha lletres per riure, cançons tristes, ritmes moguts i lents... és un disc per no avorrir-se", descriu la Canija. Per a aquest hivern, planegen "una gira per teatres i sales petites, per recordar els orígens".