la proposta

Cervera celebra l'Aquelarre amb un cap de setmana de bruixes, foc, música i esoterisme

Actuació dels diables a l’Aquelarre de l’any passat.

Actuació dels diables a l’Aquelarre de l’any passat. / ARXIU / MARTA RAICH

2
Es llegeix en minuts
DOLORS ORTÍN
CERVERA

Les bruixes s'han apoderat aquest cap de setmana de la localitat de Cervera per celebrar-hi l'Aquelarre, una festa que inunda els seus centenaris i concorreguts carrers del centre històric d'esoterisme, foc i música. Seran dos dies plens de misteri i de propostes variades, que descobreixen personatges diabòlics i els seus balls embruixats. En aquesta 31a edició, els actes compten amb la presència de bruixes més gran de la història de l'Aquelarre, ja que en són les principals protagonistes i les que donen nom a la festa (Aquelarre és una reunió de bruixes), amb la representació d'antigues cerimònies i rituals que feien aquests personatges com la missa negra.

La recuperació d'aquesta festa ha obligat els seus organitzadors a introduir una sèrie d'innovacions en cada edició i a anar combinant els elements culturals propis i la ironia creativa, sempre comptant amb una alta participació popular, que aquest any és un dels aspectes que més es vol potenciar.

EL MÉS ESPERAT

Un correfoc, a càrrec dels Carranquers, la colla de diables locals, i la cremada del campanar de l'església van servir ahir per donar pas als actes principals i més diabòlics de la festa, que es poden veure avui a la capital de la Segarra. Els més petits de la família podran disfrutar, a partir de les 18.30 hores, del seu Aquelarret i la festa de l'espuma, rèplica infantil de l'actuació nocturna més esperada i concorreguda, perquè ells també puguin demostrar les seves habilitats i el seu entusiasme per aquesta tradicional celebració. Quan arribi la mitjanit, la música no deixarà de sonar, amb les cercaviles i la programació de més d'una dotzena de concerts que s'alternaran durant tota la nit, com el de La Salseta del Poble-sec.

Notícies relacionades

La música anirà acompanyada dels diables --de Valls i els Carranquers--, el foc i les representacions, que són les més multitudinàries de l'Aquelarre: el Ball de la Polla i la invocació del Mascle Cabró, l'aparició del boc i la seva escorreguda apoteòsica, que és el moment àlgid de la festa. L'agrupació teatral Grepp Teatre de Cervera, que va participar per primera vegada a l'Aquelarre el 1991, introduint l'orgia del Mascle Cabró, s'encarregarà de representar les escenes.

Avui i demà a la tarda, també es podrà visitar la Fira del Gran Boc a la Universitat, d'arquitectura civil i militar del segle XVIII, amb diverses parades dedicades al món de l'esoterisme, dels vidents, del tarot, així com també a la medicina naturista i alternativa.