LES GRANS ESTRELLES DELS JOCS

El llamp i el llampec: Phelps es corona amb vuit ors i Bolt obre la nova era de l'esprint

Focs artificials en l’adéu dels Jocs.

Focs artificials en l’adéu dels Jocs. / AFP / PETER PARKS

4
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL

Els Jocs de Pequín passaran a la història per moltes coses, però cap de tan remarcable com la gesta de Michael Phelps de superar les set medalles d'or aconseguides pel seu compatriota Mark Spitz fa 36 anys a Munic. El nedador nord-americà i, gairebé en la mateixa mesura, el velocista jamaicà Usain Bolt, han marcat amb ferro roent la cita de la capital xinesa i s'han erigit en protagonistes en els dos esports i les dues instal.lacions més emblemàtiques: el 'Cub d'Aigua' i el 'Niu'.

Phelps es corona amb vuit ors

"No crec que mai puguem tornar a veure res d'aquesta magnitud". La frase correspon a un company de Michael Phelps, és del nedador nord-americà Erik Vendt. Però la podria subscriure qualsevol que hagi estat testimoni de la gesta més gran mai intentada en uns Jocs. El plantejament ja produïa mareig. La Bala de Baltimore s'havia de llançar 17 vegades a l'aigua en nou dies per guanyar vuit medalles (totes d'or, és clar) i superar així les set que va conquistar Mark Spitz el 1972 a Munic.

Dit i fet. Phelps va lliscar com un llamp a la rapidíssima piscina del Water Cube i, amb dificultats o sense, es va situar al cim de la història olímpica amb aquelles vuit medalles, que van arribar acompanyades de set rècords del món. Només el de 100 metres papallona se li va resistir. El té el seu compatriota Ian Crocker, però va ser el serbi Milorad Cavic el que va posar en un seriós compromís el desafiament de Phelps, que només gràcies a un vol miraculós en l'última braçada de papallona va aconseguir salvar, per una centèsima, el que va ser el seu setè or. Phelps, als 23 anys, un madur i centrat supercampió, ja havia tingut problemes a la segona prova, el relleu 4x100 lliure, en què el seu company Jason Lezak va impedir la victòria del quartet de França, amb Alain Bernard en l'última posta, a l'últim sospir, en aquesta ocasió per vuit centèsimes.

Líder en tot

Phelps, amb vuit medalles d'or i 14 en el total dels seus tres Jocs --va ser el debutant més jove a Sydney, amb 15 anys--, encapçala des d'ara totes les estadístiques d'olímpics més llorejats. En el futurista Cub d'Aigua, a més, va liderar una autèntica caça de rècords, i va elevar a 26 les plusmarques individuals que ja ha establert en la seva carrera, superant les 23 del mateix Spitz.

La piscina pequinesa va elevar al cub els èxits dels nedadors. Van caure 24 rècords mundials, tres vegades més que a Atenes-2007, un registre superat únicament pels 28 del 1972 i els 26 de Mont-real-76.

Bolt obre la nova era de l'esprint

Feia molt temps que cap atleta impressionava com ho ha fet Usain Bolt en la seva fascinant aparició a Pequín. El Niu va il.luminar el velocista que és capaç de volar més alt i el fulgor del qual pot perdurar més temps. El llampec de Trelawny, la capital sucrera de Jamaica, no només va emular Jesse Owen (1936) i Carl Lewis (1984) al guanyar els 100, 200 i 4x100 metres, sinó que ho va fer amb una solvència i una facilitat tan aparent que tots es pregunten on es troben els seus límits.

Ni el mateix Bolt ho sap. De moment, es va dedicar a disfrutar de l'èxit demostrant un cor tan d'or com les tres medalles que es va penjar. Va donar 50.000 dòlars als afectats pel terratrèmol de la província xinesa de Sichuan i va invitar nens necessitats a trotar amb ell a les platges de Jamaica i a presenciar el Mundial de futbol de Sud-àfrica-2010.

Però, per damunt de tot, l'home a qui tot l'estadi va cantar el Happy birthday quan va complir 22 anys dijous passat ha instaurat una nova forma de córrer. Des de la talaia dels seus 1,96 metres d'alçada, ha convertit l'esprint en una divertida sessió de fúting. Mentre que els seus rivals es desvivien per accelerar el màxim possible, entre gestos de màxima tensió, Bolt trotava com un cervatell i es deixava anar en els metres finals, obrint els braços i tocant-se el cor, en un gest que no va agradar al president del COI, el belga Jacques Rogge.

Notícies relacionades

Amb tres rècords

Però no importa. Amb Bolt ha tornat l'espectacle a l'atletisme. Riu, balla, gesticula, dibuixa un arc imaginari a l'aire i, sobretot, corre como ningú ho ha fet abans. Ningú havia guanyat les tres proves de la velocitat amb tres rècords del món. Ni Owens ni Lewis. Ell, sí. Va començar millorant el seu límit de 100 (de 9,72 a 9,69) malgrat la relaxació dels últims metres. Va continuar destrossant la plusmarca del 1996 de l'incrèdul Michael Johnson en 200 (de 19,32 a 19,30). I va acabar entregant a Asafa Powell el rècord del relleu (37,10).