ADAPTACIÓ MODERNA D'UN CLÀSSIC

Ferran Carvajal, cara famosa d''El cor de la ciutat', es passa a la dansa

Presenta al Mercat 'Goldberg', muntatge ideat, interpretat, coreografiat i dirigit per ell

Ferran Carvajal, ahir, al Mercat de les Flors.

Ferran Carvajal, ahir, al Mercat de les Flors. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA
BARCELONA

Ferran Carvajal té moltes cares. El que per a molts és aquell gran actor que va brodar el personatge del Narcís, el fill petit --disminuït físic-- de Montse (Montse Guallar) al serial de TV-3El cor de la ciutat, debuta avui com a director, coreògraf, dramaturg i interpret deGoldbergal Mercat de les Flors. "Haver-se de desdoblar per arribar a tot ha sigut el més dur perquè no he pogut estar mai al 100% dins de l'obra ni tampoc veure-la totalment des de fora", reconeix aquest home orquestra.

Basat en les cèlebresVariacions Goldberg, que interpreten un trio de músics de corda en directe, el muntatge aglutina totes les facetes que Carvajal havia desenvolupat fins ara de forma fragmentada. "És una proposta molt visual, poètica i d'una gran plasticitat", resumeix aquest inquiet creador que apareix en escena amb la ballarina i actriu Anna Roblas. Tots dos interpreten una parella atrapada per la rutina i la incomunicació. L'ansietat els impedeix dormir com, segons la llegenda, li va passar al comte Keyserlingk al segle XVII, que va encarregar la peça a Johann Sebastian Bach per superar l'insomni. L'en- carregat d'entretenir les seves nits va ser el clavicordista de la cort, Johann Gottlieb Goldberg, que ha donat nom a la peça, una de les més famoses de la música clàssica.

"La connexió sacra d'aquesta música m'ajuda a parlar dels personatges d'aquesta obra, que necessiten fe per tirar endavant, fe per seguir creient en la vida i mantenir la porta oberta a l'esperança sense defallir", explica Carvajal, que fa més d'un any que treballa en aquest ambiciós projecte. El muntatge, que estarà d'avui a diumenge al Mercat, es veurà també al Teatre Fortuny de Reus (12 i 13 d'abril) i el Teatre-Auditori de Sant Cugat (25 d'abril).

"No sé fins a quin punt la meva popularitat ha servit per fer tirar endavant el muntatge. Suposo que tot hi ajuda. La televisió és una finestra que t'exposa a un públic molt gran", raona l'actor, que, abans de triomfar a TV-3, va desenvolupar una dilatada trajectòria. Es va iniciar com a ballarí amb La Fura dels Baus i Mudances i va passar després al teatre en muntatges comJuli Cèsar, de Shakespeare, dirigit per Àlex Rigola iUnes polaroids explícites, de Ravenhil, a les ordres de Josep Maria Mestres. Com a coreògraf va col.laborar aCancionero de palacioi en l'òperaL'holandès errant.

Creador total

Notícies relacionades

"A diferència dels meus anteriores treballs, aquí ho faig tot a la vegada. És molt gratificant poder des- envolupar les teves idees amb un equip per fer un puzle. De fet és gairebé un puzle professional i vital", confessa. "Goldbergés un resum de la meva carrera i del meu estat actual", afegeix. En la frontera dels 30, Carvajal es troba com els protagonistes d'aquesta obra, en un moment de trànsit. "Aquesta obra arriba en el moment just. Hi he pogut aportar tot el que après i m'ha fet replantejar el rumb a seguir".

Sap que no abunden les persones com ell, capaces de defensar-se en diversos fronts malgrat el desgavell que implica. "Visc en una bogeria que assumeixo. Durant tots aquests anys he tingut dubtes sobre si dedicar-me a moltes coses m'impedia arribar al fons d'alguna cosa. Però veig que sóc així, divers, i tinc clar que seguiré escollint, en cada moment, allò que més em vingui de gust". Ara mateix el que l'atrau és marxar a Buenos Aires i Nova York. En el primer destí estudiarà interpretació, tango i cant. En el segon, anglès, dansa i trapezi. Però abans de marxar, rodarà un telefilm.