Testimoni gràfic d'un treball

Les fotografies que mostren Capa a Catalunya van estar ocultes 68 anys (I)

Aquestes imatges no van sortir d'uns àlbums familiars guardats a Sitges fins a l'any passat

El corresponsal de 'The Daily Telegraph' Henry Buckley va fotografiar el fundador de Magnum

Robert Capa.

Robert Capa.

4
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Els negatius de Robert Capa trobats a Mèxic no són les úniques imatges vinculades a aquest fotògraf mític i a la guerra civil espanyola que han estat tancades durant 68 anys. Les fotografies del corresponsal britànic deThe Daily Telegraph,Henry Buckley, entre elles les úniques en què apareix Capa treballant com a fotoperiodista en indrets identificables de Catalunya, es van mantenir guardades en tres àlbums de records fins que l'any passat la seva família va donar a conèixer el tresor gràfic que amagava la casa de Sitges on Buckley va viure fins a la seva mort, el 1972.

Henry Buckley era corresponsal literari però --sovint al costat de Capa, ja que de tots dos se'n conserven fotografies pràcticament idèntiques-- prenia imatges per interès personal. A les 200 fotografies que s'han conservat hi apareixen el setge de l'alcàsser de Toledo, el comiat de les Brigades Internacionals a l'Espluga de Francolí, l'èxode als Pirineus i Ernest Hemingway regalant una ploma al coronel Líster o saludant amb el puny aixecat després d'ajudar uns milicians a situar un canó de 75 mm. a Terol. I també, en quatre d'elles, hi apareix un jove fotoperiodista que va arribar a Espanya amb 23 anys, al qual els seus famosos acompanyants no donaven importància i no van esmentar mai en les seves memòries. Aquestpersonatge secundariera Robert Capa.

En les fotos de Buckley, que només han estat publicades de forma integral al setmanari de Vilafranca del PenedèsEl 3 de vuiti s'exposaran a Sitges el gener del 2009, Capa hi apareix servint xampany a prop d'aquesta ciutat als corresponsals Ernest Hemingway, Vincent Sheean i Herbert Matthews, arreglant una punxada amb aquest últim, conduint un cotxe al front de Terol i en el moment en què fotografia les cares dels membres de les Brigades Internacionals mentre Juan Negrín, Vicente Rojo, Enrique Líster, Juan Modesto i André Marty els acomiaden.

CASUALITAT

L'any 2007, l'historiador local del Penedès Carles Querol, que fa anys que identifica un per un els escenaris de les fotos que va fer Capa a Catalunya, va exposar el resultat del seu treball sobre el reportatge del fotògraf de l'evacuació de Tarragona el 15 de gener de 1939. Querol va reconèixer edificis, trams de carretera, pals encara existents i fins i tot dos revolts del Garraf que demostraven que els corresponsals van parar per dinar en un restaurant de Sitges.

Quan va exposar aquesta teoria en una conferència a la capital del Garraf, el febrer del 2007, una persona el va treure de l'error. Sí, havien parat allà, però per dinar amb la família política de Henry Buckley, que el 1938 s'havia casat amb la filla d'un exalcalde de la localitat, Maria Planas. Aquesta persona va afegir alguna cosa més. Potser a Querol li interessaria veure unes fotos que un fill i una néta de Buckley, mort feia 35 anys, guardaven a casa...

VIDA I MORT

Henry Buckley --a qui l'historiador Paul Preston dedica un capítol del seu llibreIdealistes sota les bales, ja vivia a Espanya quan va esclatar la guerra civil. Després del conflicte va cobrir la segona guerra mundial i es va instal.lar a Londres amb la seva dona. De les seves fotografies només en van quedar unes 200 còpies, guardades en àlbums que va portar a Espanya quan hi va tornar com a delegat de l'agència Reuters entre el 1949 i el 1966, data en què es va jubilar per retirar-se a Sitges, on va morir el 1972.

Notícies relacionades

Les fotografies de Buckley documenten algun dels reportatges de Capa a Catalunya i el viatge que va fer al front de Terol l'hivern del 1937 al 1938, en què va immortalitzar Capa al volant del cotxe. En dues de les seves fotografies de l'Espluga de Francolí, captades el 25 d'octubre de 1938, hi apareixen amb les seves càmeres Robert Capa i el cofundador de Magnum David Seymour, Chim.Corresponen a uns dies de treball --entre el 16 i el 28 d'octubre-- en què tant Buckley com Capa van recollir la retirada de les Brigades Internacionals, incloent-hi l'emotiu comiat a la Diagonal en què la Pasionaria va demanar a milers de barcelonins que "quan passin els anys i les ferides de la guerra vagin cicatritzant", parlessin als seus fills dels homes que van arribar a Espanya "a través de mars i muntanyes, salvant fronteres eriçades de baionetes".

Buckley també va captar Capa en una de les expedicions al front dels corresponsals que residien a l'hotel Majestic de Barcelona. El 5 de novembre de 1938, anant cap al front de l'Ebre, Matthews, Hemingway, Sheean i Capa se citen a Vilafranca amb Buckley, que ve de Sitges. Allà aquest els fotografia dinant en una vinya, amb Capa servint la beguda. A Móra d'Ebre travessen el riu per entrevistar el coronel Líster. Al tornar succeeix el cèlebre episodi en què, en plena crescuda de l'Ebre, He-