UNA DONA OBTÉ PER PRIMERA VEGADA EL PRESTIGIÓS PREMI

Marjane Satrapi guanya el Gat Perich per revolucionar l'art del còmic

L'autora iraniana considera que, malgrat l'èxit, 'Persèpolis' "no és una obra de referència"

L'humorista Máximo rep una distinció honorífica per la seva llarga trajectòria professional

3
Es llegeix en minuts
GEMMA TRAMULLAS
BARCELONA

Immersa en l'absorbent promoció nord-americana de la pel.lículaPersépolis, Marjane Satrapi va agrair ahir des de Los Angeles la concessió del Gat Perich, que des del 1996 s'atorga als millors humoristes gràfics. L'autora, nascuda a l'Iran el 1969 i establerta a París, és la primera dona que rep el guardó i també, de llarg, la més jove. "No sóc conscient que la meva obra sigui una referència i no ho dic per falsa modèstia --va comentar ahir per telèfon--. Només sé que els meus llibres s'aprecien i n'estic molt agraïda".

El jurat del premi, compost per representants d'EL PERIÓDICO,La Vanguardia, Avui, el Punt, Diari de Girona, El País, El MundoiAbc(sis homes i una dona), va decidir per unanimitat concedir a Satrapi l'estatueta del gat de plata amb un llapis a manera de llança. "Va revolucionar el món del còmic el 2000 amb la publicació del primer volum dePersèpolis, que combinava la qualitat dels dibuixos amb un relat autobiogràfic", s'afirma en la nota de premsa del 13è Premi Internacional d'Humor Gat Perich.

ESCENES D'HUMOR

En aquesta ocasió també s'ha volgut retre homenatge al dibuixant, humorista i escriptor Máximo (Burgos, 1933), com a reconeixement a la seva llarga trajectòria professional. Des del 1976 fins al 2007 va publicar una vinyeta diària aEl País. L'estatueta s'entregarà el 9 de febrer a Premià de Dalt, on residia el dibuixant Jaume Perich, inspirador del premi. Marjane Satrapi, que ahir era a Los Angeles, dilluns viatjarà a Nova York i dimecres té cites a París, hauria de fer filigranes a l'agenda per estar present en l'acte d'entrega.

L'autora és una mestra de l'humor, amb què esquiva tant els fonamentalistes del seu Iran natal com la societat ultracapitalista de la seva Europa adoptiva. Com a mostra, una escena dePersépolis. Una nena, que somia convertir-se en profeta, rep la visita de Déu i li demana que li doni una idea de com serà el futur: "Demà farà bon dia i la temperatura arribarà als 40 graus a l'ombra", respon una figura barbuda.

Sobre el fet de ser l'única dona premiada amb un Gat Perich, l'autora reconeixia ahir que li "encantaria" que les dones tinguessin més sentit de l'humor. "Però això no és una qüestió de gens --advertia--, sinó d'educació. En qualsevol reunió hi ha un home graciós que forma una rotllana; en canvi, d'una dona graciosa diuen que parla massa. Vivim en societats masclistes i passaran molts anys abans que això i moltes altres coses no arribin a canviar".

L'únic còmic que Satrapi va llegir durant la seva infància va ser Tintín, que l'avorria sobiranament. Filla única i educada al Liceu Francès, el 1994 va abandonar l'Iran per París i allà va coincidir amb diversos humoristes gràfics amb qui va aprendre a transformar els seus pensaments en imatges molt simples en blanc en negre. Les seves taques de tinta són les més expressives del gènere.

L'any 2000 va aparèixer el primer volum dePersèpolis, una novel.la gràfica (encara que ella detesta aquest terme) que es compon de quatre llibres. El van seguirBrodatsiPollo con ciruelas. Immediatament li van començar a ploure els premis i el seu personal estil va atrapar nous lectors per a un gènere minoritari. L'any passat va adaptarPersèpolisal cine i la pel.lícula va guanyar el premi del jurat a Cannes. També aspira a un Oscar.

Notícies relacionades

SIS EDICIONS

Elfenomen Satrapis'ha estès per tot Europa. Norma, l'editorial espanyola de Satrapi, va començar publicant 2.600 exemplars del primer volum dePersèpolisen castellà i ja va per la sisena reedició. També s'han esgotat les 20.000 còpies del tom que reuneix els quatre llibres. En uns dies n'arribarà una remesa de 8.000 més, dels quals 2.000 ja estan reservats. En català, s'han esgotat els 3.000 exemplars en rústica i n'acaba de sortir una nova edició en cartoné.