Iniciativa de Barcelona Activa

El programa Lidera, un xerpa per a les dones directives i emprenedores

  • Entre el 2020 i el juny del 2021, prop de 1.200 professionals han participat en les activitats de Barcelona Activa orientades a dones

lidera3

lidera3

4
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

A l’hora de trencar els sostres de vidre que impedeixen a les dones prosperar en una empresa o fer caure els estereotips que les frenen a l’hora de posar en marxa el seu projecte d’emprenedoria, una de les paraules que utilitzen les veus expertes és la de ‘referent’. Visibilitzar figures amb què una professional es pugui identificar i aixecar miralls en què es pugui mirar per escollir un camí és de gran importància per impulsar el moviment igualitari al mercat laboral.

«En aquest país no tenim aquesta imatge de dona empresària. I en el meu cas: una dona negra, emigrant, empresària... és encara menys habitual», planteja la Judith Gómez, consellera delegada de la firma de moda Raíces. Infermera de formació, després de 14 anys exercint va decidir fer un gir radical a la seva vida després d’un viatge a Moçambic en què va connectar amb la seva identitat.

Va trobar la manera de canalitzar aquest descobriment a través de les teles amb estampats africans i el disseny de moda, i va arrencar el seu projecte. Però no tenia la base empresarial amb què fer el salt des de l’esglaó d’afició fins a l’esglaó d’empresa, «sobretot a nivell financer i de màrqueting». «Ens falta molt coneixement... Pots cometre l’error de llançar-te a emprendre o invertir en un projecte que no tingui futur, gastar-te els estalvis o que te n’acabis cansant... I moltes vegades per falta de recursos no tens accés a un assessor econòmic», afegeix.

Va trobar el complement al Women Mentoring Programme del programa Lidera, enfocat a dones directives, predirectives o emprenedores. Del març al setembre va rebre assessorament de tres dones, empresàries i mentores, que van orientar Judith Gómez per construir una marca que fos «sòlida» i canalitzar-la a través d’un negoci que fos viable. «Treballem des del ‘branding’ fins a l’àmbit financer, saber per on se me n’estaven anant els diners i per què no estava aconseguint tenir beneficis», detalla la CEO de Raíces. 

Setmanes després d’haver conclòs aquest procés de mentorització, Judith Gómez parla de «canvi radical» i ara es planteja, fins i tot, ampliar el focus del seu radar a mercats internacionals com a «objectiu i somni a complir». Per a aquesta sanitària reconvertida en emprenedora és essencial que hi hagi iniciatives que possibilitin que «les persones ‘corrents’ tinguem la possibilitat d’emprendre, tot i que el nostre àmbit no sigui l’empresarial i la nostra posició econòmica no sigui la idònia». Perquè l’accés gratuït és un dels punts forts d’aquest programa de Barcelona Activa, l’agència de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona.

«Des d’un punt de vista ocupacional, l’atur femení és present, i visibilitzar que l’emprenedoria pot ser una opció per a aquestes dones continua sent un element fonamental», detalla Montse Basora, directora de l’Àrea d’Emprenedoria de Barcelona Activa. En els inicis de la plataforma fa 30 anys, en el que podria denominar-se com una versió beta, es va batejar com a Podame, sigles de programa de detecció i acompanyament de dones emprenedores. «En aquell moment calia buscar-les gairebé una a una», rememora Basora, que es va unir al projecte el 2012. I fa aproximadament sis anys van decidir ampliar el radi d’acció a les directives i professionals, per arribar a «totes aquelles dones que treballen en l’àmbit econòmic i que provocaran aquest canvi que volem de més presència de la dona». 

El Programa de Desenvolupament Directiu per a Dones està destinat a impulsar les capacitats individuals i de lideratge, i dona recursos i eines per a professionals que volen optar a càrrecs directius o de més responsabilitat en les organitzacions. Cada edició dura un any i inclou formació específica sobre direcció estratègica, polítiques i estratègies de màrqueting o productivitat. 

Cada any participen 25 dones al programa de directives i unes altres 20 al de mentoria per a emprenedores. Tots dos han començat a la tardor. El 2020, un total de 497 dones van participar en les activitats del Lidera. I durant els primers sis mesos del 2021, ja hi han passat més de 700 professionals. A més, Lidera organitza tallers, conferències, seminaris... «Som com una fàbrica perquè atenem milers de persones a l’any, però ens sembla molt important aquest matís: el que fem és acompanyar. I, a més, les connectem amb milers de dones que contribueixen», destaca Basora. 

En aquest aspecte, el de la connexió, la directora de Barcelona activa incideix amb insistència: «Les dones necessiten uns entorns on puguin tenir aquests contactes per no estar soles en els processos d’emprenedoria i creixement, i perquè el ‘networking’ pot fer que els projectes creixin i es generin empreses més sòlides i més ambicioses».  

Notícies relacionades

‘Networking’, formació i ‘coaching’ són les principals eines que s’ofereixen a les dones participants del Lidera per afrontar i superar les desigualtats del mercat laboral. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) del 2020, els homes representen el 61,1% de les posicions de direcció i gerència, mentre que la bretxa de gènere i salarial s’incrementa entre homes i dones a l’hora de desenvolupar un feina. La dificultat més gran que tenen les dones emprenedores o empresàries per accedir a la inversió privada representa també una barrera que es treballa des d’aquest programa.

«Si veiem el nombre de fundadores d’empreses emergents o analitzem la presència de dones directives, hi ha un recorregut immens per fer», corrobora Montse Basora. I tot i que considera que en els últims temps s’han registrat «dades esperançadores» i s’han fet passos positius, per exemple amb els plans d’igualtat, considera que cal continuar endinsant-se en la conscienciació. «L’Administració té un paper, però si després les empreses no l’apliquen... Tenim aquesta missió de fer complir aquesta igualtat, que ja sabem que funciona va a curt termini, però cal començar a treballar-la des d’ara mateix», conclou.