Informe Adecco

L’absentisme es dispara per la pandèmia i arriba a màxims històrics

  • La Covid va disparar aquesta taxa durant el 2020 fins a arribar al 7,1%, que marca un nou màxim històric, segons l’últim informe Adecco

  • Les hores sense treballar durant l’any passat es podrien traduir en un cost de 36.900 milions d’euros, un 3,3% del PIB

L’absentisme es dispara per la pandèmia i arriba a màxims històrics

Unsplash

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 2019 l’absentisme va arribar al 5,5,% a Espanya, la dada més elevada els últims 20 anys. La Covid va disparar aquesta taxa durant el 2020 fins a arribar al 7,1%, dada que marca un nou màxim històric, segons l’últim informe Adecco sobre empresa saludable i gestió de l’absentisme.

La Reial Acadèmia Espanyola defineix l’absentisme com l’«abstenció deliberada d’acudir al lloc on es compleix una obligació». En aquest sentit, l’any passat es van perdre gairebé 1.700 hores de treball, «és el mateix que dir que 937.000 assalariats no van treballar en tot l’any», ha aclarit Javier Blasco, director de l’Adecco Group Institute durant la presentació de l’estudi. 

Tenint en compte el cost mitjà de cada hora de treball, aquestes hores sense treballar es podrien traduir en un cost brut de 36.900 milions d’euros el 2020, cosa que equival al 3,3% del producte interior brut (PIB).

En aquest sentit, tres quartes parts de l’augment de l’absentisme es poden explicar per l’augment d’incapacitats temporals, ja sigui per malaltia comuna o per accident laboral, com a efecte directe de la pandèmia. Les hores perdudes per aquesta raó durant l’any passat van arribar a 80 per treballador, quan abans mai havien superat les 68 hores. La resta s’expliquen, segons Adecco, per un conjunt de motius, entre els quals hi ha les hores treballades per permisos i llicències, gairebé 10, pràcticament el doble que la mitjana entre els anys 2000 i 2019. Aquest augment dels permisos estan vinculats als aïllaments preventius per contagis a l’espera de resultats de les PCR o per la malaltia de familiars directes. 

Quant a les comunitats autònomes, només Cantàbria va registrar caigudes en la taxa d’absentisme, on les hores perdudes van disminuir en un 5,1%.

Per la banda contrària, les Balears va ser la comunitat amb un increment més marcat, amb 68 hores més, cosa que suposa un increment del 158%, tot i que es pot destacar que aquest resultat està magnificat pel baix nivell que tenia el 2019. A aquesta la segueixen Catalunya i Andalusia, amb 12,5 hores més i 8,5 hores més, respectivament.

Malgrat la pujada general d’aquesta taxa, hi ha tres comunitats que van reduir aquest absentisme en 10 hores, com són el País Basc, amb una disminució de 14 hores; Aragó, amb una caiguda d’11 hores, i Galícia, amb 10 hores menys. 

Quant a la regió basca, tot i que té la reducció més gran en hores no treballades per absentisme, continua sent l’autonomia on aquest temps perdut és molt alt: 132,6 hores, és a dir, gairebé 17 jornades de 8 hores diàries. A aquesta la segueixen Catalunya, amb 112,7 hores perdudes a l’any; les Balears, amb 111 hores, i les Canàries, amb 110 hores menys. 

Si parlem de punts percentuals, l’increment més marcat continua sent les Balears, amb 5,1 punts més; Canàries i Catalunya, amb 1,8 i 1,5 punts percentuals més. Altrament, Aragó i Múrcia van reduir 0,3 punts percentuals. 

Una percepció bona del teletreball

Notícies relacionades

El teletreball va arribar durant l’estat d’alarma a màxims històrics, i hi va arribar a haver més de 3,5 milions de persones desenvolupant l’activitat laboral des de casa seva almenys de forma ocasional. La seva percepció continua sent molt satisfactòria, segons ho demostren les dades, ja que només el 3% dels enquestats qualifica aquesta manera de treballar de forma negativa. Per la seva banda, el 63% de les empreses també té una percepció positiva de la productivitat del teletreball, tot i que hi ha aspectes que consideren millorables, com la gestió del temps de treball o els sistemes de mesurament de rendiment i productivitat

Amb tot això, les empreses que volen mantenir el treball en remot en tots els llocs que ho permetin ascendeix del 19,6% al 23%, i l’opció més freqüent és implantar-lo dos dies a la setmana. 

Temes:

Ocupació