Sentència de l’Audiència Nacional
Els treballadors no poden reclamar a l’empresa les despeses del teletreball d’emergència
L’Audiència Nacional dicta sentència i nega a les companyies el deure de pagar qualsevol compensació no pactada prèviament

Els treballadors no poden reclamar a l’empresa que els compensi qualsevol despesa derivada del teletreball que no s’hagués pactat prèviament. Així ho dicta una recent sentència de l’Audiència Nacional, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, i que determina que tota compensació ha d’estar recollida a l’acord individual de teletreball o al conveni col·lectiu, tal com marca la llei de treball a distància. I els milions de treballadors que van ser enviats a casa sense acords previs durant els primers compassos de la pandèmia i van continuar teletreballant no poden reclamar a posteriori un pagament als seus ocupadors.
La nova llei de treball a distància, pactada entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats, va entrar en vigor el 12 d’octubre. I l’Audiència Nacional determina que abans d’aquesta cap empresa tenia l’obligació de compensar cap despesa pel cost d’internet, l’adquisició de material d’oficina o la llum. Si en aquell moment ho van demanar a l’empresa i aquesta els el va subministrar, bé pel treballador, però a posteriori no pot exigir-se-li a la direcció que compensi aquestes despeses si les van assumir els empleats. I això és aplicable als casos que, posteriorment al 12 d’octubre, van seguir teletreballant però en absència d’una regulació pactada.
Notícies relacionades«La Covid no és causa justificativa per retirar determinats beneficis socials vinculats al treball presencial, tampoc ha de servir com a justificació per abonar compensacions de despeses pel treball a distància no previstes a la llei», determinen els magistrats de l’Audiència Nacional a la seva sentència.
El cas es remet a un conflicte col·lectiu elevat per la CGT contra CEX, la patronal dels centres d’atenció telefònica. Sobre aquest, els jutges de l’Audiència Nacional reconeixen que «es podrien plantejar reclamacions individuals en compensació de les despeses efectuades a conseqüència del treball a distància o teletreball, prèvia justificació, però el que no hi cap és el reconeixement del dret a una compensació de despeses genèriques en els termes sol·licitats en la pètita de la demanda, cosa que determina la desestimació de la demanda».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se