Projecte Aqua Vid

Aigua i sal per salvar la vinya

  • El sector vitivinícola troba solucions innovadores i sostenibles per combatre les malalties causades pels fongs, que causen importants pèrdues

Aigua i sal per salvar la vinya
4
Es llegeix en minuts

La viticultura ha de seguir de prop el benestar vegetal de les seves explotacions perquè l’enemic sotja. El món del vi, lluny d’èpoques remotes que van transformar la seva estructura mundial a causa de tres terribles plagues d’origen americà i que van devastar les seves vinyes en poc temps durant els últims segles –l’oïdi, la fil·loxera i el míldiu-, continua vetllant armes per evitar nous ensurts.

Aquests fongs són perjudicials per a la vinya perquè poden reduir significativament la qualitat del raïm, devaluant-la al mercat, i en els casos més extrems d’infecció, causar pèrdues considerables a la collita. I és que, dins de tots els agents que poden danyar la vinya, «els fongs són una de les causes més comunes a Espanya» i més perilloses per a aquest negoci primari, segons reconeix J. Sánchez Siguero, de la Universitat Politècnica de Madrid.

L’ús de fungicides (control químic) és la manera més efectiva de tractament contra els fongs, malgrat no ser l’única, ja que es poden realitzar pràctiques com la poda en verd, generant condicions que no afavoreixin l’aparició de les esmentades partícules, la poda de brots que puguin estar infectats, o bé la retirada de restes de poda que són font de microorganismes. Totes ajuden a evitar la contaminació de la planta.

Control d’infeccions

Amb tot, hi ha altres pràctiques innovadores i sostenibles que arriben al mercat. Les porta Aquactiva Solutions, que participa activament en el projecte denominat Aqua Vid en col·laboració amb la Universitat de València, la Univeristat Politècnica de València i la Unió de Llauradors i Ramaders. «Aquest projecte sorgeix per combatre les malalties fúngiques que causen greus pèrdues de producció en el cultiu de la vinya i els resultats han demostrat la seva utilitat», asseguren els seus gestors.

L’assaig ha consistit en l’aplicació de la tecnologia Aquactiva, basada en l’aigua electrolitzada, per comprovar el seu potencial en el control de les infeccions causades pels fongs de la fusta en plantes de vinya a partir d’un producte desinfectant final que és totalment innocu per a l’ésser humà i el medi ambient, a més de molt econòmic.

De fet, la tecnologia d’Aquactiva es basa en el principi de l’electròlisi de membrana i permet produir un biocida a base d’àcid hipoclorós altament eficient (fins a 100 vegades més que el lleixiu), totalment innocu i molt rendible (menys de 0,05 euros per litre) únicament a partir d’elements renovables: aigua i sal.

Àmbits diferents

José Vicente Ros, de la Universitat de València i coordinador del projecte, explica que aquest projecte s’ha realitzat en tres ambients diferents: in vitro, en viver i en vinyes i el seu objectiu final és trobar un desinfectant eficaç per protegir la fusta de la vinya d’infeccions provocades per fongs i reforçar, a més, els llaços entre l’agricultura i el camp de la investigació. «El projecte d’Aqua Vid busca millorar els resultats econòmics de les explotacions vitivinícoles, on l’actual taxa d’infecció és alta, i a la vegada afavorir pràctiques agràries cada vegada més sostenibles», assenyala Ros.

Per part seva, Grégoire Gaume, director tècnic d’Aquactiva Solutions, garanteix l’eficàcia del producte que han desenvolupat per combatre els fongs de la fusta de la vinya. Aquactiva és un biocida que no requereix transport, es produeix in situ i pot ser polvoritzat o subministrar-se a través del mateix sistema de reg. A través d’una instal·lació a la mateixa explotació agrícola es pot generar aquest biocida natural i ecològic que ha reduït en percentatges que ronden el 50% les plantes infectades.

Josep Armengol, responsable científic del projecte per l’UPV afegeix que «els tractaments demostren la seva potencialitat per prevenir infeccions del fong de la fusta en vinya, tant en laboratori, viver o camp i convé continuar investigant per millorar el seu rendiment».

Pels agricultors, segons Luis Javier Navarro, vicesecretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, «aquest projecte ja té una aplicació real al camp, en concret al sector de la vinya» i espera poder veure’l estès a molts cultius en el futur immediat. Aquest assaig també està recolzat per les principals associacions de viveristes del País Valencià.

Avantatges

L’aplicació de la tecnologia Aquactiva en cultius redueix els patògens en les plantes (fongs, bacteris, virus i algues), facilita el manteniment del sistema de reg, elimina completament partícules de tuberies, el producte acabat guanya en qualitat, redueix la demanda d’aigua, permet reutilitzar aigües residuals per al reg i redueix els costos de producció.

Notícies relacionades

Segons María Teresa Chafer, directora general de Política Agrària Comuna de la conselleria d’Agricultura de la Generalitat, «és necessari col·laborar per l’interès comú amb el conjunt del sector agrari valencià i analitzar com transferir aquest coneixement de la investigació perquè sigui una realitat que es plasmi al camp».

En aquest sentit, Mª Dolores Real, catedràtica de genètica i vicerectora d’Innovació i Transferència de la Universitat de València, defensa «la importància de desenvolupar un projecte de col·laboració publicoprivada i la investigació multidisciplinària i interuniversitària i que ha permès convertir-lo en un cas d’èxit».

Temes:

Empreses