Empreses innovadores

Green Cycles: «Els plàstics hidrosolubles no són una alternativa, són una necessitat»

  • Amb aquest material es fabriquen bosses de bugaderia per a residències i hospitals que redueixen el risc de contagi de la COVID

Green Cycles: «Els plàstics hidrosolubles no són una alternativa, són una necessitat»
4
Es llegeix en minuts
Alicia Navarro
Alicia Navarro

Redactora del suplement 'actius'

ver +

L’equivalent al pes de 800 vegades la Torre Eiffel, és a dir, 8 milions de tones són les escombraries que a l’any arriben als mars i oceans. D’aquests desaprofitaments un 80% és plàstic. Després d’anys d’acumulació s’estima que hi pot haver fins a 50 bilions de tones de fragments de plàstics acumulats als oceans, segons un informe de Greenpeace. Aquesta contaminació posa en perill més de 700 espècies marines i acaba amb la vida de 100.000 animals marins cada any. 

Va ser la preocupació per aquesta emergència climàtica el que va motivar Elena Moreno a fundar Green Cycles el 2006. Una empresa valenciana dedicada al disseny i fabricació del que pot convertir-se en la solució de la contaminació oceànica: plàstics hidrosolubles. «Nosaltres fabriquem materials biodegradables, compostables, no tòxics i que a més es dissolen en contacte amb aigua», explica Moreno en una entrevista per a ‘Actius’. Una vegada finalitzat el seu cicle de vida útil, aquest material es dissol en contacte amb l’aigua en 2 o 3 dies, cosa que dona pas al procés de biodegradació. És aquí quan per l’acció biològica, en poques setmanes, es descompon en els elements químics originals que componien aquest material al principi, és a dir, CO2, aigua, sals minerals i biomassa. Aquest últim element també fa la funció d’adob, per tant, lluny de contaminar, aquest «plàstic» ajuda la fertilització del sòl. «Ja no és que no estiguis generant un residu sinó que estàs contribuint a augmentar la capacitat fèrtil d’aquest sòl», explica.

Útils en la lluita contra la COVID

Útils en la lluita contra la COVIDEl «plàstic» de Green Cycles té la capacitat de transformar-se en figures rígides, per la qual cosa les seves aplicacions són innombrables. Carcasses pirotècniques, envasos per a cosmètica, ampolles, cartutxeria esportiva, envasos per a detergents són alguns dels objectes que ja s’han fabricat amb aquest material. Però potser l’aplicació de la que més orgullosos estan Moreno i el seu equip és la de les bosses de bugaderia hospitalària que han contribuït a la lluita contra la COVID. D’aquesta manera, la roba de llit d’hospitals i residències s’introdueix a les bosses, que van directament al túnel de rentat, les bosses es dissolen, s’allibera el contingut, i surt perfectament net i desinfectat. «No cal ni obrir-les ni manipular-les, així evites contagis i propagació», explica Moreno.

No obstant, aquesta revolucionària idea no és una cosa nova. L’equip de Green Cycles la va dissenyar fa anys però no s’ha popularitzat fins a l’arribada de la COVID. «Jo he anat per molts hospitals i residències explicant el producte i intentant convèncer que la seva utilització no és que sigui una alternativa, sinó una solució a un problema i una prevenció», es lamenta Moreno, que durant molts anys la negativa era l’única resposta amb què es trobava. El principal motiu que li donaven per rebutjar el seu producte era el preu. «Em deien que comparada amb una bossa de plàstic tradicional era molt car». 

El preu, la seva principal barrera

El preu, la seva principal barreraEn aquest sentit, per a Moreno, és en el preu on resideix el principal escull del seu projecte. «El tema preu sempre és una barrera, la gent no és capaç de veure tot el cicle de vida útil d’aquest material i cal explicar encara més quin és l’impacte que tindrà». El producte de Green Cycles és entre el doble i el triple de car que el plàstic tradicional. Però Moreno insisteix que no és recomanable tenir una visió curtterminista i molt menys centrar-se només en el menor preu del plàstic tradicional sense analitzar tot el que comporta. «Cal fixar-se en tots els processos que hi ha després per gestionar, per netejar, per transformar el plàstic tradicional. [...] Tots aquests costos d’energia també haurien de ser analitzats, però això no es veu, només es veu el material», reflexiona Moreno. 

Notícies relacionades

Per això per a ella resulta fonamental que els organismes públics fomentin i s’involucrin més en aquest tipus de projectes. «Hauria de donar-se més visibilitat i recolzament a tots els projectes pioners que contribueixen al teixit industrial del nostre país», comenta Moreno, que reconeix no haver rebut prou ajuts per part del Govern per desenvolupar el seu projecte. «Jo crec que s’hauria d’ajudar i recolzar amb una mica més d’il·lusió i d’èmfasi i pujar aquestes quantitats perquè puguem desenvolupar-lo i també comercialitzar-lo. [...] L’R+D no és gratis», sentència. 

Únics a Espanya

Únics a EspanyaEn el dia d’avui, Green Cycles és l’única empresa a Espanya capaç de transformar aquest tipus de material. Tant és així que, amb la pandèmia, la demanda de les seves bosses de bugaderia hidrosolubles s’ha incrementat en més d’un 3.000% durant el 2020. L’empresa espanyola ha subministrat més de 5 milions d’unitats a Espanya i altres països d’Europa, com per exemple França. Tot això ha provocat que la seva facturació augmenti en un 2,5% respecte a l’any anterior. Amb aquestes dades és normal que Moreno es permeti «pensar en gran» i afirmi que la seva companyia «farà un salt qualitatiu» fins a aconseguir comptar amb centenars de solucions del seu plàstic hidrosoluble a nivell mundial.