Teixits antitaques a prova de covid

  • El grup Aquaclean produeix teles per a la llar en què les taques desapareixen només amb aigua i que, a més, repel·leixen els virus

Teixits antitaques a prova de covid

activos

4
Es llegeix en minuts

¿Qui no ha passat pel tràngol que suposa tacar el sofà o les cadires de casa? ¿Quants d’aquests mobles han acabat coberts per una manta o una tela per dissimular les taques? Doncs bé, hi ha un grup empresarial que ha trobat la solució per evitar aquests desagradables incidents, i que ha conquistat els mercats internacionals més exigents amb la seva innovadora proposta. Es tracta del grup tèxtil Aquaclean, amb empreses en els municipis alacantins d’Alcoi, Cocentaina i Muro, que ha desenvolupat un teixit d’alt component tècnic en què les taques desapareixen com per art de màgia simplement amb aigua. Per si això fos poc, la tela en qüestió també compta amb la singularitat que repel·leix els àcars i fins i tot els virus, una cosa a tenir molt en compte en els temps que corren amb la covid.

Va ser fa just 60 anys quan la firma va començar a fer els seus primers passos de la mà de l’empresari alcoià Rafael Pascual Albero. Des del principi, la companyia es va centrar en dues tecnologies, com són la teixidoria i el flocat, que continuen sent el seu sant i senya en l’actualitat. L’evolució, això sí, ha sigut vertiginosa al llarg de tot aquest temps, en una trajectòria d’èxit recolzada en la innovació i els alts estàndards de qualitat.

Segons explica el fill del fundador, Rafael Pascual Bernabeu, actualment al capdavant de l’empresa, «la nostra filosofia sempre ha sigut la d’apostar per la diferenciació del producte en lloc de competir a través dels preus».

Fruit d’aquest esperit va néixer als anys 90 el courtisane, un teixit per a entapissaments amb facilitat per a la neteja que va marcar un abans i un després per a la companyia, fins al punt que li va permetre llançar-se a la conquesta dels mercats internacionals i ser present a més de 80 països.

En l’actualitat, el grup tèxtil continua triomfant, en aquest cas amb un altre teixit que es podria considerar hereu del courtisane, però amb el qual la companyia ha fet diversos passos més cap endavant. Es tracta, en concret, de l’aquaclean, una tela en què qualsevol tipus de taca, fins i tot algunes de tan complicades com les de bolígraf, desapareixen de cop simplement a l’aplicant-hi aigua i fregar suaument. ¿I quina és la fórmula que ha permès concebre un producte tan revolucionari? Rafael Pascual Bernabeu explica que «el que fem és superposar un repel·lent de líquids lleuger, així com un detergent microencapsulat que s’activa quan se li aboca l’aigua. Parlem d’una química no invasiva que ofereix resultats excel·lents».

Per si això fos poc, el teixit en qüestió també ha anat incorporant altres propietats, com és un sistema de protecció antiàcars, per evitar les al·lèrgies, així com un altre virucida, tot això degudament certificat. L’aquaclean també es comercialitza en altres versions superiors i fins i tot més resistents, com la dissenyada per facilitar la convivència amb mascotes, o la que incorpora un retardant per al foc, especialment concebuda per al mercat del ‘contract’.

«Del que es tracta –assenyala el gerent– és d’aportar la màxima tranquil·litat als consumidors. Si una persona fa una inversió notable en un sofà, el que pretenem és que no s’hagi de preocupar per les taques, ni que hagi de recórrer a tapar el moble amb una manta per protegir-lo».

La companyia, a més, està apostant per la sostenibilitat, fins al punt que actualment està desenvolupant una línia de teixits totalment reciclats a partir d’ampolles de plàstic. En qualsevol cas, Rafael Pascual Bernabeu fuig de la imatge de contaminant i gran consumidor d’aigua que envolta el sector tèxtil. «Això –destaca– pot passar en la roba d’un sol ús, però no en teixits com els nostres, concebuts per entapissar sofàs, cadires o capçaleres de llit, que duren una mitjana de com a mínim de deu anys. L’empremta de CO2 és molt baixa».

El Grup Aquaclean està liderat per l’empresa Interfabrics, centrada en teles per entapissar, i les seves fàbriques proveïdores Antecuir, Textiles Pascual y Pascual & Bernabeu. S’hi ha d’afegir Destiny Decor, que fabrica cortines tècniques i tradicionals, i Serpiscolor, que ofereix serveis d’estampació i acabats per a tèxtils de tercers clients. A més, el grup suma un magatzem comercial a Polònia.

En conjunt, aglutinen 450 treballadors, en una clara filosofia Made in Spain. El responsable empresarial assenyala sobre això que, «a part del negoci, nosaltres tenim un clar compromís social amb el territori. I no parlem només de la nostra pròpia companyia, sinó que també generem grups d’interès amb proveïdors, empreses de serveis i les famílies que en depenen. Tenim una responsabilitat amb la nostra gent, que considerem un deure».

Notícies relacionades

La facturació l’any que acaba de finalitzar es va situar en 60 milions d’euros, després de la lleugera caiguda experimentada el 2020. «La demanda no va baixar, però el confinament ens va impedir arribar a la producció desitjada», afirma Pascual Bernabeu, que afegeix que la firma fabrica set milions de metres de tela a l’any.

La seva presència als mercats internacionals, a més, li va permetre elaborar la tapisseria de la pel·lícula coreana Paràsits, de gran èxit a les taquilles de tot el món. Una anècdota, però que reflecteix la vocació internacional d’aquesta companyia arrelada a la terra que la va veure néixer.

Temes:

Empreses