Emprenedors espanyols que sedueixen la UE

  • Dues empreses catalanes i una de càntabra reben més de sis milions del consell europeu per impulsar els seus projectes disruptius

Emprenedors espanyols que sedueixen la UE

Activos

3
Es llegeix en minuts

S’hi van presentar més de 2.000 empreses. A l’última fase en van arribar 135. I només 65 ‘start-ups’ de 16 països diferents van ser finalment seleccionades per repartir-se 363 milions d’euros del fons que té disponible el Consell Europeu d’Innovació de la Comissió Europea per llançar nous projectes al mercat. Entre les escollides, tres empreses espanyoles.

Són HumanITcare, una plataforma de monitoratge remot que permet al metge seguir biomarcadors i constants vitals del pacient; Roka Furadada, que treballa en els principis actius de les cremes solars perquè es puguin adaptar en cada moment a la radiació solar i protegir millor la pell quan la radiació sigui més intensa; i bound4blue, que desenvolupa unes veles rígides per a barcos que permeten estalviar combustible i reduir les emissions contaminants.

La gran majoria de les empreses seleccionades han presentat projectes relacionats amb activitats de salut, energia, biotecnologia, espai i tecnologies digitals. Cada una podrà rebre una combinació d’inversions de capital i subvencions per un valor màxim de 17 milions d’euros. D’aquesta manera, es preveu poder beneficiar prop de 200 ‘start-ups’.

A la companyia catalana HumanITcare se li han atorgat 2,5 milions d’euros, els 60% dels quals es destinaran a tecnologia, ‘software’ i desenvolupament del producte. La resta dels diners s’invertiran en processos regulatoris i a ampliar la xarxa comercial per poder implantar-se en països que consideren estratègics com Alemanya. A Espanya ja treballen amb 20 hospitals, tant públics com privats.

Núria Pastor (Barcelona, 28 anys) treballava en l’institut d’investigació de l’Hospital del Mar recollint i analitzant dades de pacients crònics. Aquí va detectar «molts processos que es podrien digitalitzar per millorar l’assistència mèdica a distància». I el 2018, va decidir engegar, amb l’enginyer Unai Sánchez, HumanITcare, una solució tecnològica que proporciona al pacient un seguiment des de casa. Un any després, contra tot pronòstic, es van beneficiar de l’impuls que la pandèmia ha suposat per a tot el sector, que ha obligat a portar a terme molts processos en remot.

Ara, amb els fons europeus, a més de poder créixer amb el finançament públic, han aconseguit un segell d’excel·lència, «que indica que el que estàs fent té un gran valor i un alt component diferenciador». HumanITcare, a mitjà termini, «liderarà el sector de la salut connectada», augura.

Segons Pastor, aquests fons estan destinats a empreses «amb un alt component disruptiu». Una cosa en què coincideix Judit Camargo, que fa tres anys va recórrer a l’assessorament de Barcelona Activa per poder convertir el seu projecte en un negoci operatiu en el mercat: Roka Furadada.

El 2018, el grup farmacèutic en què treballava va canviar d’estratègia i va aparcar els projectes que Camargo desenvolupava. En aquest moment, es va plantejar seguir amb aquestes investigacions pel seu propi compte.

Roka Furadada ha aconseguit 1,7 milions d’euros de la borsa europea, que l’hi abonaran com a subvenció directa, per ampliar la plantilla, complir amb la part regulatòria i desenvolupar diferents fases de producte. I 1,5 milions més, que es materialitzaran més endavant, com inversió en accions, per poder comercialitzar el seu nou principi actiu que permet desenvolupar protectors solars que són fins i tot sis vegades més efectius que els filtres actuals sense ser tòxics per a les personis ni per al medi ambient. En aquesta fase, Camargo també vol fer el salt a nous mercats, «no només l’europeu».

Segons el seu parer, el més difícil fins ara ha sigut arribar al punt de maduresa necessari tant de tecnologia com de negoci i finances. Però en cinc anys, espera dirigir una companyia «d’uns 40 treballadors amb una facturació pròxima als 40 milions d’euros i una àmplia gamma de productes desenvolupats també en economia circular i biomassa».

Notícies relacionades

Finalment, bound4blue, amb doble seu a Rubí i Santander, vol ser líder en el sector de la tecnologia assistida per vent per a la indústria del transport marítim. Ja ha instal·lat el seu nou sistema de vela rígida en un barco pesquer de Panamà.

Aquesta vela rígida de control autònom, que no requereix tripulació addicional per fer-la anar, utilitza el vent per a la propulsió del barco i això permet reduir el consum de combustible i les emissions contaminants de carboni.

Temes:

Empreses