Adaptar-se a la nova tarifa

Set de cada deu espanyols han canviat els seus hàbits pel preu de la llum

  • Els espanyols s’adapten a la nova tarifa tot i que el 56% afirma que tot i així ha notat una pujada en el preu

Set de cada deu espanyols han canviat els seus hàbits pel preu de la llum

Unsplash

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La forta pujada en el preu de la llum està afectant la butxaca dels espanyols. Aquest dimecres està previst arribar a una nova fita, arribant a un màxim de 110,64 euros/MWh al mercat a l’engròs, cosa que suposa un altre rècord històric. En un dels mesos més calorosos de l’any, la conseqüència és que gran part de la població es vegi obligada a limitar l’ús de determinats dispositius i electrodomèstics i, en definitiva, a canviar els seus hàbits. 

Segons una última enquesta realitzada per la plataforma d’investigació de mercats Appinio, set de cada deu espanyols (el 74% dels enquestats) afirma que els seus hàbits de consum elèctric han canviat durant aquest últim mes. En concret, la meitat (el 55%) mira de reduir el consum elèctric en les hores punta, mentre que el 19% consumeix majoritàriament en les hores planes o vall.

Es pot destacar que el 51% considera que els moments en què realitza un consum d’electricitat més elevat es correspon amb els períodes de tarifació més cara, és a dir, de 10.00 a 14.00 h i 18.00 a 22.00 h en dies feiners. Per aquesta raó, fer la bugada o posar el rentaplats a la nit o el cap de setmana (70%) són els principals canvis empresos per estalviar en la factura. En tercer lloc hi hauria el posar a carregar els dispositius electrònics a la nit (44%). 

Respecte a les diferents edats de la població, l’estudi recull grans diferències: el percentatge de persones que han modificat els seus costums elèctrics és superior entre els joves d’entre 18 a 24 anys (84%), però descendeix el 66% entre els adults de 55 a 65 anys. 

Malgrat aquests canvis el 56% dels espanyols afirma que tot i així ha notat una pujada en el preu, i és una de les més cares que ha pagat. 

¿Consum eficient?

Notícies relacionades

En aquest sentit, una de les justificacions per a aquest canvi a la factura energètica per part de les institucions ha sigut promoure un consum eficient i avançar cap a una progressiva adopció de les energies renovables. No obstant, per a la majoria dels entrevistats (el 70%), les noves tarifes de la llum no serveixen per reduir l’impacte ambiental derivat del consum elèctric a les llars. A més, el 65% de la població coincideix que l’objectiu de les noves tarifes no és fer que el rebut sigui més just.

Com a solució a aquesta qüestió mediambiental, els ciutadans es plantegen fer front a la pujada continuada a la factura de la llum que s’ha produït en els últims anys a través de la instal·lació de plaques solars a les seves vivendes. Segons les dades d’aquesta enquesta, fins a un 70% dels espanyols estaria disposat a instal·lar-les a fi de reduir costos en la factura.