Nou màxim

Rècord històric en el preu de la llum: aquest dimecres escala fins als 106,57 euros

El cost del megawatt-hora superarà els 103,76 euros de l’11 de gener del 2002

4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Era una qüestió de temps, de dies. Després de dos mesos amb un preu mitjà al mercat a l’engròs de l’electricitat completament desbocat, el preu de la llum batrà aquest dimecres tots els rècords a l’arribar als 106,57 euros el megawatt-hora, per sobre del màxim de 103,76 euros registrat l’11 de gener del 2002, segons les dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE).

Aquest increment del cost de la llum es deu a l’alça del preu al mercat internacional del gas natural, davant l’auge del consum a la Xina i la falta de subministrament dels gasoductes russos, unit a l’encariment dels drets d’emissió de CO2. Tots dos factorsafecten directament els cicles combinats i al no haver-hi aquest dimecres pràcticament gens de vent, seran aquests o la hidràulica, que gairebé sempre al mateix preu que els cicles perquè regeix el seu preu pel cost d’oportunitat (què suposaria que no entrés) els que marquin el preu. I el mercat espanyol es regeix per un sistema marginalista en el qual totes les tecnologies es retribueixen al preu que marca l’última que casa oferta i demanda. A més, aquesta vegada la jornada coincideix amb una demanda elèctrica molt elevada per l’onada de calor que afecta tot Espanya i que arribarà demà al seu nivell més alt en el que va de mes de juliol, cosa que tensa si és possible més el mercat.

Però aquestes taxes no són aïllades, sinó que afecten la resta de països de l’entorn que també marcaran aquest dimecres preus extremament alts. Si és cert que Espanya, en comptes d’anar en el pilot, va més aviat al capdavant, entre el Regne Unit (113,8 euros) i Itàlia (103,7 euros). Els segueixen França, Alemanya i els Països Baixos i Bèlgica a 91,01 euros, 89,99 euros, 89,13 euros i 88,13 euros, respectivament. I més allunyats hi ha els països nòrdics, tradicionalment més barats, a 54,73 euros.

El preu diari és sempre una mera anècdota que es pot donar per una tempesta perfecta de factors que coincideixen en el temps. Però aquesta vegada, aquesta tempesta porta massa temps sense donar treva: aquest mes de juliol s’han registrat 11 dels 16 preus més alts de la història del mercat a l’engròs els registres del qual comencen l’any 1998. Així, la mitjana dels primers 21 dies de mes ascendeix a 92,04 euros, molt per sobre dels 82,95 euros del mateix període de juny que van fer desencadenar totes les alarmes i van provocar que el Govern activés una sèrie de mesures «provisionals» per mitigar l’efecte de l’alça sobre la factura dels consumidors.

I, segons la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, aquests preus alts marcaran la tendència dels pròxims mesos perquè «encara l’expectativa de preus de gas natural i CO2 és alta». «És possible que el Sr. Putin obri l’aixeta del gas i de sobte caiguin els preus i també el CO2», ha dit fent broma la ministra, que ha revelat que l’Executiu està «en discussions amb la Comissió Europea per veure de quina manera es pot pal·liar aquest impacte» dels preus del gas i del CO2 sobre la llum.

Mentrestant, el Govern va posar en marxa mesures temporals com reduir l’IVA del 21% al 10% i suspendre durant tres mesos l’Impost a la generació d’electricitat que, precisament, han de ser avalades aquest dimecres pel Congrés dels Diputats, i de forma més estructural va iniciar els tràmits per eliminar la major part de la sobreretribució que reben les nuclears i hidràuliques pels dividends de CO2, així com per traslladar una part dels càrrecs que es paguen en el rebut de la llum (primes a les renovables) a les empreses energètiques.

Notícies relacionades

El preu de l’electricitat al mercat a l’engròs afecta el 30% de la factura de la llum dels consumidors, un 40% correspon als peatges (el cost de les xarxes de transport i distribució) i càrrecs (costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa) i la resta són els impostos, tant l’IVA com l’impost especial de l’electricitat.

Aquest preu repercuteix directament en la factura de la llum dels 10 milions d’usuaris que tenen un contracte d’energia al mercat regulat (preu voluntari per al petit consumidor) o aquells al mercat lliure amb un preu indexat al mercat. Malgrat aquests vaivens, el mercat regulat sol ser el més barat. A més, una alça contínua dels preus a l’engròs pot provocar una alça en els pròxims mesos dels preus de la resta de consumidors del mercat lliure (17 milions) que tenen un preu pactat amb la seva companyia que, en cas de ser més barat que el preu mitjà del mercat, les companyies podrien mirar d’elevar-la.