Comparador

Apps per estalviar: despeses sota control sense deixar anar el mòbil

  • Cada vegada hi ha més aplicacions disponibles en ‘smartphones’ que ajuden a estalviar mitjançant la vigilància de pagaments i ingressos. 

  • Aquestes són les cinc ‘apps’ més populars disponibles tant per a iOS com per a Android.

3
Es llegeix en minuts
Agustina Barbaresi
Agustina Barbaresi

Redactora i coordinadora web del suplement 'actius'

ver +

Desbloquegeu el vostre telèfon i mireu la pantalla. Segurament hi teniu un bon nombre d’aplicacions: missatgeria, música, vídeo... Potser teniu també instal·lada la del vostre banc o alguna d’inversió. Perquè en l’entorn digital en què vivim, els nostres diners també s’han traslladat al món virtual.

Les ‘apps’ de finances poden ajudar-nos a estalviar de diferents maneres: algunes tornen un petit percentatge de diners per les compres que es fan (l’anomenat cashback), d’altres plantegen reptes o jocs per ajudar-nos a aconseguir les nostres metes financeres. I hi ha les que se centren en el primer pas de qualsevol estratègia d’estalvi: conèixer al detall els nostres ingressos i despeses.

Ileana Izverniceanu, portaveu de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), explica que «és important tenir en compte la diferència entre les ‘apps’ que avisen si es passen del pressupost que l’usuari estableix, o que permeten establir una quantitat d’estalvi al mes, de les que serveixen per gestionar les finances». Recomana tenir precaució amb les últimes, segregant les que ofereixen informació (per exemple, cotitzacions borsàries) de les que suggereixen fer transaccions, «perquè en alguns casos l’usuari pot no saber quins interessos hi ha darrere».

Però, ¿com distingir el gra de la palla? Rubén Sánchez, portaveu de FACUA-Consumidors en Acció, afirma que el primer pas seria «investigar en profunditat, consultant per exemple opinions en fòrums d’internet». És a dir, observar el que han de dir altres consumidors.

També hem d’observar la descripció de serveis. Per exemple, les ‘apps’ d’agregació i control de despeses entrarien en principi dins de la primera tipologia que descriu l’OCU. «Històricament s’utilitzava el llapis i paper en mà per detallar en dues columnes ingressos i despeses. Aquestes ‘apps’ faciliten a l’usuari aquesta feina», descriu Juan José Pintado, professor d’Estalvi a la UDIMA. 

Segons Pintado, un altre aspecte a tenir en compte pot ser «el nombre o quantitat d’usuaris que tingui cada una de les ofertes». I també haurem de tenir en compte les que estan disponibles segons el sistema operatiu del nostre telèfon.

Les més populars

Si escollim ‘apps’ de control de despeses que estiguin disponibles tant a iOS (Apple) com a Android (Samsung o Xiaomi, entre d’altres), que són els sistemes operatius més populars a Espanya, destaquen per nombre de descàrregues i puntuació cinc noms: Monefy, Walletapp, Fintonic, Money Pro i Spendee.

El normal «és que les versions bàsiques siguin aplicacions gratuïtes», apunta Pintado. Tot i que en casos com Walletapp, Spendee o Money Pro, desbloquejar la majoria d’utilitats suposa passar per caixa.

Money Pro és l’‘app’ de pagament número u en finances per als usuaris d’iOS. Només instal·lar-la costa poc més d’un euro, tot i que posteriorment si es desitgen bloquejar les seves funcionalitats es pot arribar a pagar fins a 55,99 euros en la versió Gold. Permet gestionar pressupostos i establir calendaris de pagament de factures. A més, els seus creadors afirmen que també és útil per «portar un seguiment de les despeses d’un negoci»

Notícies relacionades

Fintonic és una de les més conegudes i l’única que no ofereix plans de pagament. Això sí, té un servei d’intermediació (Fintonic Préstamos) prèmium que negocia préstecs amb fins a 15 entitats com BBVA, Banc Santander o EVO. Té una interfície intuïtiva, amb despeses i ingressos separats per categories, alertes de moviments en comptes, agregador de diversos comptes i estadístiques mensuals. 

Entre les més ben puntuades, Monefy s’emporta la palma, amb un 4,6 sobre 5 de mitjana entre usuaris iOS i Android. La possibilitat de sincronitzar i emmagatzemar les dades a Dropbox és un dels seus forts.

Temes:

Estalvi