‘Humanisme en l’era digital’

Barcelona reflexiona sobre els desafiaments de la tecnologia

  • Més de 30 experts i autoritats participaran en un congrés de debats que analitzarà l’impacte social dels algoritmes

  • El Periódico i MWCapital organitzen el debat Activostech sobre els riscos i oportunitats dels sistemes d’intel·ligència artificial

Barcelona reflexiona sobre els desafiaments de la tecnologia
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Estan sent els drets humans un dany col·lateral de la digitalització? ¿Com podem evitar que els algoritmes amplifiquin biaixos racistes, de gènere o classistes? ¿Està servint la Intel·ligència Artificial per vigilar i castigar els més pobres? ¿Estem venuts a un sistema que s’alimenta de robar la nostra privacitat?

Els desenvolupaments tecnològics de les últimes dues dècades han transformat les nostres societats i economies, però també han obert la porta a una ingent quantitat de riscos per als ciutadans. Conscients d’això, Barcelona aplegarà dilluns vinent més de 30 destacats analistes i pensadors per reflexionar sobre com respondre a aquests desafiaments.

La jornada ‘Humanism in the digital age: the urban contribution’ se celebrarà el 15 de novembre a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de la capital catalana i desplegarà un total de 14 ponències i xerrades que aniran de les 9.30 a les 18.30 hores. L’acte està organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i per Digital Future Society, el laboratori d’idees sobre els reptes de la digitalització promogut pel govern d’Espanya i Mobile World Capital Barcelona. Es tractarà d’un acte híbrid al qual s’hi podrà assistir de manera presencial o seguir a través de ‘streaming’.

A les 12 hores tindrà lloc el debat ‘Activostech: Algoritmes i democràcia’, organitzat per El Periódico i MWCapital amb la col·laboració de Cellnex, on s’abordarà com integrar les tecnologies d’intel·ligència artificial per fomentar la igualtat i la transparència. La xerrada comptarà amb la participació de Gemma Galdón, directora executiva i fundadora d’ETICAS; Nerea Luis, cofundadora de T3chFest; Raquel Jorge Ricart, investigadora analista en l’àmbit de tecnologia, polítiques digitals i governança del Reial Institut Elcano, i Andrea G. Rodríguez, investigadora del CIDOB.

Pensadores de primer nivell

Notícies relacionades

L’acte comptarà amb pensadores de primer nivell com Carissa Véliz, professora de filosofia a l’Institut per a l’Ètica en Intel·ligència Artificial de la Universitat d’Oxford; Renata Àvila, directora executiva de l’Open Knowledge Foundation; i els científics de dades Ricardo Baeza-Yates i Núria Oliver, entre molts d’altres.

També hi seran presents representants públics com ara Carme Artigas, secretària d’Estat per a la Digitalització i Intel·ligència Artificial del Govern d’Espanya; Laia Bonet, tinent d’alcalde de Barcelona per a l’Agenda 2030, la Transició Digital i les Relacions Internacionals; el director executiu de Mobile World Capital Barcelona Carlos Grau; així com els directors tecnològics de Nova York, John Paul Farmer, o Barcelona, Michael Donaldson.