empresa emergent

Traduir l’‘idioma nadó’ amb intel·ligència artificial

El ‘software’ de zoundream identifica el significat del plor dels nounats

Traduir l’‘idioma nadó’ amb intel·ligència artificial
4
Es llegeix en minuts
María Refojos
María Refojos

Redactora del suplement 'actius'

ver +

De mitjana, un nadó plora entre dues i tres hores al dia. Amb el seu plor expressa gana, son, que necessiten eructar... Desxifrar el missatge suposa un autèntic repte per als pares, sobretot per als primerencs.

A punt de ser mare del seu primer fill el 2016, a Ana Laguna Pradas li va entrar el dubte de com entendria el nounat. La incertesa va fer saltar l’espurna i la va empènyer a buscar una solució més enllà de demanar consell a familiars o amics. La seva professió va encendre la metxa. Com a científica de dades, coneixia els avenços en l’anàlisi de la comunicació d’animals, com els cants de balenes o ocells, amb intel·ligència artificial (IA) i deep learning. Només calia unir els punts: «Si es fa amb altres éssers vius, ¿per què no amb els nostres nadons?», es va preguntar.

Va posar fil a l’agulla, partint d’investigacions sobre l’anàlisi del plor infantil que estableixen diferències acústiques per a la gana o la son. És a dir, un nadó no plora igual pel que fa al timbre, les inflexions o el volum, si vol menjar o dormir. Analitzant el senyal d’àudio podien detectar-se aquestes diferències, i aquí entra en joc el súper poder de Laguna, que fa realment novedós el seu plantejament: l’ús d’«eines molt potents d’intel·ligència artificial que ens ajuden a arribar molt més lluny en la interpretació».

La seva baixa de maternitat va incloure canvis de bolquers, nits en blanc i el desenvolupament d’un primer algoritme amb què identificar les emocions i necessitats del seu nounat. 

Fer detonar l’emprenedoria

El projecte, sorgit com «un hobby», va anar directe al calaix. La serendipitat l’activa dos anys després, quan el seu soci a Zoundream i CEO de l’empresa, Roberto Iannone, ho descobreix de manera fortuïta i ho encaixa amb els seus plans. Aquest italià establert a Suïssa acabava de ser pare i es trobava en un procés de recerca similar al que ella havia viscut. «Conèixer-nos va ser el detonant número u: ell recolzava a les parts de negoci que a mi em calien i jo les parts tecnològiques que ell necessitava, tant la tècnica com de la dada», explica.

Després d’assegurar-se que sortien els comptes, tots dos decideixen deixar les seves feines en grans empreses –ella, ‘data scientist’ a BBVA i ell, ‘customer operations lead’ a Syngenta– i emprendre en una cosa innovadora, amb «impacte social» i «potencial econòmic». El 2019, amb la inversió de la firma de capital de risc Loyal VC, Zoundream es va establir definitivament com a empresa. 

El ‘software’ que aquesta empresa emergent ha desenvolupat detecta els patrons acústics del plor, que contrasta amb la seva base de dades per assignar un resultat correcte d’entre les possibilitats preestablertes, delimitades en cinc: gana, son, gasos, dolor i incomoditat. «Ens centrem en emocions bàsiques, que van dels zero als sis mesos, perquè és quan de veritat és un plor innocent a través del qual s’intenten comunicar», afirma Laguna. Aquesta classificació procedeix de la «quantitat tremenda» de dades de plors recollits en els últims anys i està validada científicament pel seu equip d’assessors mèdics, compost per una neuropsicòloga i una pediatra.

El projecte encara es troba en fase de perfeccionament, tot i que ja han aconseguit que l’embolcall ideat per al ‘software’, una espècie d’altaveu blau que envien a les famílies voluntàries, sigui pioner al món: és el primer dispositiu per traduir el plor de nadons basat en deep learning i reconeixement d’àudio. L’aparell «està encès i s’activa quan escolta el plor d’un nadó, el registra i l’envia», detalla la cofundadora. Una pantalla dona el feedback als pares sobre quina de les cinc necessitats està expressant.

A la venda el 2021 o el 2022

Notícies relacionades

L’objectiu a curt termini és continuar amb el testatge per afinar al màxim la precisió de l’algoritme i l’experiència d’usuari, recolzats per la ronda de finançament de 550.000 euros que acaben de tancar, i comercialitzar la seva tecnologia a finals del 2021 o a principis del 2022. Perquè no vendran el dispositiu actual, sinó el seu ‘software’ integrat en ‘hardware’ de tercers: «Des d’un rellotge fins a un bressol o qualsevol dispositiu de nens que tinguem a casa», explica. ¿El preu? Podria oscil·lar entre 120 i 200 euros, segons les funcionalitats i el tipus de producte.

En paral·lel, Zoundream ha obert noves vies de recerca centrades en l’aplicació del seu traductor en l’àmbit clínic. En concret, en la detecció precoç de desenvolupaments atípics, per veure si es poden descobrir certes patologies o trastorns, com l’autisme. Els fundadors confien a arribar en els pròxims anys a una font d’informació rellevant sobre la salut dels nounats. I les primeres anàlisis obren una finestra de possibilitats, ja que segons indica Laguna, «constaten que aquests plors també són diferents acústicament».