L'expresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental es desentén de les acusacions d'amiguisme al Mercavallès

Testimonis i acusats assenyalen que alguns llocs de treball es decidien des de la federació o eren "imposicions" del PSC

José Manuel Piedrafita, exregidor de Sabadell i exdirector del Mercavallès, sortint del Jutjat de Terrassa. 

José Manuel Piedrafita, exregidor de Sabadell i exdirector del Mercavallès, sortint del Jutjat de Terrassa. 

4
Es llegeix en minuts
ACN / TERRASSA

L'expresident del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Antoni Rebolleda, s'ha desentès de responsabilitats en el presumpte amiguisme de l'exregidor sabadellenc José Manuel Piedrafita com a director del Mercavallès el 2007. Rebolleda assegura que ell tenia responsabilitats institucionals i no competències per decidir a qui es contractava a la institució. Ho ha assegurat durant el judici que se celebra al Jutjat Penal número 3 de Terrassa, on també està acusat l'exgerent de l'entitat, Américo Ologaray.

Aquest darrer ha revelat que quan va expressar els seus dubtes al voltant del polèmic procés de contractació, Rebolleda el va amenaçar d'expulsar-lo del Consell. Per la seva banda, Piedrafita ha dit que “desconeixia” que hi hagués irregularitats amb el seu lloc de treball o que no disposés de la categoria administrativa que es requeria per a la feina.

Tot i que la investigació dels Mossos d’Esquadra assenyala que Rebolleda i Ologaray van portar a terme diverses actuacions per col·locar José Manuel Piedrafita al capdavant del Mercavallès, els tres han negat aquest extrem durant el judici a Terrassa. Rebolleda assegura que no hi té res a veure i que ell no era qui decidia o elaborava els contractes al Consell Comarcal, només era qui signava els documents. Així, en paraules del fiscal, ha dit que “seguia ordres de dalt” i de la “federació del PSC”.

Per la seva banda, Ologaray assegura que quan el van nomenar gerent del Consell Comarcal l'estiu del 2007, es va trobar que el contracte del fins llavors gerent del Mercavallès s'havia prorrogat amb data de finalització del 31 d'agost, just quan va assumir el càrrec Piedrafita. Ologaray assegura que una treballadora de recursos humans el va informar que la plaça havia de ser de funcionari de carrera i no eventual i explica que va transmetre els seus dubtes a Rebolleda. Així mateix, apunta que aquest li va dir que la decisió estava presa i el va convidar a abandonar el seu lloc de treball si no acatava les ordres. Alhora, recorda que va deixar la seva feina en aquest ens el 2009 i que Piedrafita va seguir al Mercavallès fins al 2014.

En aquesta mateixa línia s'expressen Olga Garcés, treballadora de recursos humans del Consell Comarcal, i Juli Boadella, secretari entre el 1991 i el 2015. Boadella explica que va enviar un correu electrònic a Garcés en el qual l'alertava que la plaça de director del Mercavallès “no es podia cobrir amb un càrrec de confiança”. Tot i això, explica que se'n va anar de vacances i que quan va tornar va veure que ja s'havia fet un decret i que Piedrafita ja era al capdavant del mercat vallesà.

CONTRACTACIÓ D'URGÈNCIA

"Era una contractació d'urgència perquè el contracte de Jaume Buscallà havia acabat i s'havia de cobrir la vacant, i vaig pensar que més endavant es faria el concurs i vaig signar", assegura. També recorda que l'ens comunica tots els decrets al Ple i que "les decisions les prenia el president i el dia a dia l'assumia el gestor". El secretari afegeix que fins que els Mossos d'Esquadra no van iniciar la investigació no va tenir accés a l'expedient, i que no va redactar cap informe jurídic perquè ningú l'hi va demanar.

José Manuel Piedrafita assegura que no té una bona relació amb Rebolleda i que no coneixia a Ologaray fins que va començar a treballar al Mercavallès. Així mateix, explica que es va assabentar que hi havia una vacant i que “per voluntat pròpia” va decidir optar al càrrec. “L'estiu del 2007 vaig portar un currículum al Consell Comarcal en un sobre i al cap d'un temps una persona que no es va identificar em va trucar i em va dir que m'oferien la direcció del Mercavallès amb una plaça temporal i de substitució”.

Olga Garcés reconeix que va redactar el contracte de Piedrafita quan Ologaray li ho va demanar i adverteix que l'expedient estava incomplet i que no hi constava el currículum. “Una de les coses que més em va sorprendre va ser que no tenia la categoria necessària per a la feina, vaig preguntar a Ologaray què fèiem i em va dir que poséssim els seus estudis, que eren d'escala administrativa dos”, assegura.

Posteriorment, el 2009 es va tornar a convocar la mateixa plaça per a Piedrafita malgrat que la titular del càrrec, que estava de baixa, va tornar i se la va reassignar a un altre departament. A més, es va requalificar la categoria professional per al càrrec a una escala administrativa dos, de manera que encaixés amb Piedrafita. “Desconec els temes laborals”, apunta l'exregidor socialista, que afirma que quan li van abaixar la categoria no li van rebaixar el sou i que no li va estranyar gens.

Notícies relacionades

El fiscal demana que es condemni a Rebolleda i Ologaray per nomenament il·legal o prevaricació amb una multa de 7.200 euros més una suspensió de sou i treball durant dos anys o que se'ls inhabiliti durant deu anys. En el cas de Piedrafita, exigeix que se li atribueixi un delicte de prevaricació o acceptació de nomenament il·legal per a càrrec públic i una multa de 7.200 euros o una inhabilitació de sis anys.

Més notícies de Terrassa

Temes:

Corrupció