Nadal guanya el seu desè Roland Garros

El tennista mallorquí destrossa Wawrinka (6-2, 6-3 i 6-X)

marcosl38843073 tennis   french open   roland garros  paris  france   june 1170611172300

marcosl38843073 tennis french open roland garros paris france june 1170611172300 / BENOIT TESSIER

3
Es llegeix en minuts
Jaume Pujol-Galceran
Jaume Pujol-Galceran

Periodista

ver +

"Rafa, la desena és teva", han cridat des de les grades a l'inici del tercer set. Cap dels 14.911 espectadors que eren a la Phlippe Chatrier, ni segurament Stan Wawrinka, pensaven una altra cosa encaixant la  nova lliçó de tennis que Rafael Nadal ha donat sobre la central de Roland Garros que és com la pista de casa seva i on ha derrotat el suís per 6-2, 6-3 i 6-1. Ha sigut una final sense història però per fer història en el tennis. Deu de deu. Sense paraules. 

Ple per a un campió que ja es mereix aquesta estàtua que han promès construir els francesos al nou estadi. Encara poden esperar una mica perquè no serà l'última Copa dels Mosqueters que Nadal mossegarà si manté el nivell demostrat en el torneig, sense perdre ni un set i cedint-ne només 35, nou rècord personal, enfront dels 41 que va cedir el 2008. La seva actuació deu anys després encara és més espectacular. I veient-lo a aquest nivell, Nadal ha obert les portes a nous reptes. De moment ha sumat 15 Grand Slams, a només tres del rècord de Roger Federer.

L'esperada batalla s'ha quedat per a un altre dia. En el primer set Nadal ha començat amb precaució. La potència de cops l'ha fet ser caut, però Wawrinka també ha començat amb recels. "Nadal és un monstre", havia dit. El suís ha tingut el primer 'break point' al quart d'hora, però Nadal l'ha resolt amb el seu primer 'ace'. En el següent joc ha sigut el mallorquí qui ha deixat escapar cinc 'break points'. No ha tornat a perdre una altra oportunitat. Als 32 minuts ha trencat el servei de Wawrinka (4-2) i ja no ha baixat l'accelerador per apuntar-se la mànega i set jocs seguits --des del 2-2 del primer set-- fins a agafar un avantatge de 3-0 en la segona mànega.

IMPOTÈNCIA

Wawrinka no ha pogut seguir el seu ritme. A qualsevol cop guanyador del suís, Nadal hi ha respost amb un altre de millor per a la desesperació del seu rival, que mirava a la seva llotja desesperada. La locomotora suïssa, que deia Mats Wilander que es veuria avui a la central, seguia aparcada als vestidors de la Philippe Chatrier. L'única màquina era a l'altre costat de la xarxa, destructora, implacable, sumant punt rere punt. Una superioritat tan aclaparadora que Wawrinka no ho ha resistit i ha trencat la raqueta en dos trossos i s'ha donat cops al cap amb la nova, abans de cedir la segona mànega en 45 minuts. No ha canviat res en la tercera mànega. Nadal ha començat fent 'break' per acabar imposant-se per 6-1 en 2 hores i cinc minuts, en el segon  'match ball'  amb un últim error de Wawrinka.

 

Tres anys després de la novena victòria a París, Nadal torna a recuperar un títol que sembla tenir gairebé en propietat des que el va guanyar per primera vegada el 2005. Dotze anys després d'aquell triomf, el tennista mallorquí segueix dominant una pista sobre la qual gairebé ha aconseguit la perfecció total, amb 10 títols, 79 victòries i només un parell de derrotes (el 2009, davant Soderling) i el 2015 (contra Djokovic).

RATXA LIQUIDADA

Notícies relacionades

Wawrinka no havia perdut cap de les tres anteriors  finals de Grand Slam que havia disputat fins a aquest diumenge, la primera precisament contra Nadal a Austràlia (2014). Ja no podrà dir-ho. El tennista mallorquí s'ha pres la revenja i ha acabat amb la ratxa del suís, guanyador del torneig el 2015, davant Djokovic. El mateix rival a qui l'any passat va derrotar en la final de l'Open dels Estats Units

La penúltima victòria a Roland Garros li permetrà fer el salt de la quarta a la segona plaça mundial, a més d'un xec de 2,1 milions d'euros. Nadal ha sumat el quart títol d'aquesta temporada per afegir-lo a una llarga llista de 73 títols des que va guanyar el primer a Sopot (Polònia) el 2004, dels quals 53 sobre terra i 15 Grand Slams.