Un venedor de cotxes ludòpata estafa gairebé 60 persones en un any

L'empresari era el gendre del propietari de Mundiauto, que l'ha expulsat de la plataforma al rebre una onada de denúncies

Loquaç, convincent i mentider, Emelio Díaz ha teixit un embolic burocràtic impossible de resoldre

Griselda, Montse, Eduardo, Montserrat i Valeria expliquen el seu cas. Entre els seus testimonis, gravacions de veu de Whatsapp amb les excuses d’Emelio.  / Foto: Albert Bertran / Vídeo: Christian Morales

5
Es llegeix en minuts
GUILLEM SÀNCHEZ / BARCELONA

El propietari de l'empresa de venda de cotxes Autos Alain, que venia vehicles de segona mà en una parcel·la llogada a Mundiauto, ha sigut denunciat per 57 clients, segons ha sabut EL PERIÓDICO. 38 d'aquestes querelles són per incompliment de contracte i 19 són directament per estafa.

Durant dos anys, i especialment durant els últims mesos, ha teixit un embolic monumental al vendre el mateix cotxe a diferents persones, col·locar turismes en mal estat, exercir d'intermediari en vendes de vehicles que entregava al comprador però que no abonava al propietari i acumulant deutes amb clients, gestors i tallers mecànics. Segons Mundiauto i diversos dels denunciants, aquest venedor és "un ludòpata" que, per la seva addicció al joc, va començar a gastar-se tots els ingressos i a intercanviar cotxes a tort i a dret fins a armar un embolic que ara ningú és capaç de desenredar. 

EL XARLATÀ QUE VEN COTXES 

La Griselda, la Montse, l'Eduardo, en Ramon, la Sara… són persones desconegudes que integren un xat de WhatsApp amb el nom ‘Estafa Emelio’. Tots necessitaven un cotxe de segona mà i no volien tractar directament amb un particular per por que el negoci no sortís bé. Per això van anar a Mundiauto, explica la Montse, perquè és un recinte amb "bona reputació", on les seves empreses, en compliment de la llei, ofereixen "un any de garantia". Així van conèixer un dels venedors, Emelio Díaz

Emelio, d'origen cubà, segons descriuen les persones afectades, és un home loquaç, convincent i encantador. També és "molt cabró", en paraules del seu exsogre, Roque Navarro, el propietari de Mundiauto. Divereses de les víctimes afectades han explicat a aquest diari el seu cas.  

A la Griselda li va vendre un Mercedes Classe A per 3.600 euros, però el vehicle mai va canviar de nom perquè el propietari era un home de Rubí a qui Emelio no li va arribar a pagar. Ara la Griselda condueix un cotxe que ha comprat legalment però que pertany al senyor de Rubí.

A la Montse li va entregar per 3.150 euros un Peugeot 206 en tan mal estat que es va espatllar al cap de pocs dies. Quan va amenaçar amb denunciar-lo, li va prometre que el repararia (cosa que no va fer) i li va deixar mentrestant un cotxe de substitució que, en realitat, era d'un home de Barcelona. La Montse ara és propietària d'un cotxe inservible i té aparcat al costat de casa seva el segon cotxe, que no pot utilitzar perquè no sap de qui és.

"VAIG PERDRE DUES FEINES I LA MEVA DONA VA AVORTAR"

L'Eduardo li va comprar per 3.990 euros un Megane de color gris que havia desaparegut el dia que el va anar a recollir. L'Emelio li va donar un altre Megane (de diferent color) pel mateix preu. A aquest segon, al passar per una banda rugosa, se li va trencar el càrter i l'avaria va requerir canviar el motor. L'Emelio, al saber el que li havia passat, li va endossar un Renault Laguna que l'Eduardo no volia. Després d'insistir-hi, i al cap d'un temps, va aconseguir de l'Emelio un nou cotxe: un Citroën C4. El motor es va trencar al cap de dos dies. L'Emelio li va donar un quart cotxe: un Fiat Bravo que el va tornar a deixar penjat per culpa de la bateria. L'Eduardo, que treballa de comercial, ha sigut acomiadat en dues ocasions perquè disposar de vehicle era obligatori per a la seva feina. La seva dona, embarassada, va patir un episodi d'ansietat durant aquest procés i "va perdre el nen".

La Sara va pagar 1.700 euros per un Citroën Saxo i es va haver de gastar més de 1.000 euros en una reparació que va sorgir al cap de poc temps. No va servir de gaire, en uns mesos, el motor va fallar del tot i ara l'ha de tornar a canviar. Quan li arribi la nova factura, que convertirà el seu cotxe d'ocasió en un vehicle més car que si hagués sigut nou de trinca, presentarà la denúncia policial. 

COTXES QUE DESAPAREIXEN 

En Ramon es volia comprar un cotxe nou perquè el seu Renault Clio estava a punt d'anar al desballestament. Se'l va quedar l'Emelio, que a més li va vendre per 4.000 euros un Hyundai. El nou cotxe no va canviar de nom, i l'antic, tampoc. Fa poc, la dona d'en Ramon, professora, va descobrir el Clio aparcat al costat de l'institut on treballa. En Ramon sospita que l'Emelio el va vendre a un altre client.

La Merche va pagar 3.990 euros per un Renault Scenic. De seguida va tenir problemes i el va tornar. "Hi vaig deixar a dins la documentació i la cadireta dels nens", subratlla. L'Emelio li va entregar a canvi, temporalment, un Seat Toledo. L'Scenic ha desaparegut, i el Toledo amb què va circular la Merche no estava assegurat i ha sigut bloquejat per els Mossos.

La Montserrat va adquirir per a la seva filla un Fiat Punto, que no li va poder arribar a regalar perquè no va sortir de Mundiauto. El dia que va anar a demanar-li a l'Emelio que li tornessin els diners invertits, hi va anar amb la seva germana. Aquesta va deixar el seu Hyundai a l'empresa de l'Emelio perquè passés la ITV. La Montserrat va marxar sense els diners. I el Hyundai de la seva germana, no solament no va passar la ITV, sinó que va desaparèixer. 

"ENS HA ESTAFAT A TOTS"

Notícies relacionades

"Va tenir una relació amb la meva filla i és el pare del meu net, però aquest senyor no és el meu gendre", diu Roque Navarro, propietari de Mundiauto. L'empresari es desmarca completament dels fets i diu que són "els principals perjudicats" de les estafes de l'Emelio, "pel dany a la imatge" que ha causat a una empresa que funciona des del 1999. El funcionament de Mundiauto és similar al d'una "fira", en què hi exposen els cotxes "35 empreses diferents". L'Emelio va ser expulsat "fa un o dos mesos", quan van començar a "arribar reclamacions dels clients i ell donava excuses". "El que ha fet és per matar-lo", afegeix.

ONADA DE DENÚNCIES

A començaments de maig, la comissaria dels Mossos del Prat va començar a rebre visites de ciutadans que volien presentar una denúncia contra l'Emelio. El degoteig es va convertir en un diluvi i diversos dels denunciants van coincidir a la seu policial pel mateix motiu. Així va néixer el grup de WhatsApp 'Estafa Emelio'

Temes:

Estafes Cotxes