Temperatures de primavera-estiu al març

Màximes de 25º en una setmana en què el termòmetre superarà de 7 a 10 graus la mitjana habitual

L'hivern ha resultat aquest any una mica més calorós a Catalunya

 

  / EFE / MANUEL BRUQUE

2
Es llegeix en minuts

Gent traient-se roba d’hivern pel carrer, vianants en samarreta. Aquestes imatges, més pròpies de la primavera, o fins i tot de l’estiu, es van veure ahir en l’inici de la segona setmana de març que, segons la previsió meteorològica, estarà marcada per la calor.  

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va anunciar que a partir de dimecres s’esperen temperatures superiors a les mitjanes habituals per a l’època: entre 7 i 10 graus per sobre.

Però ja ahir, la sensació va ser de calor: a Barcelona, com a Girona, es van assolir els 24 graus, 25 a Alcanar (Montsià). A partir de dijous i divendres, s’esperen més increments de la temperatura.

EL DIJOUS, COM AL MAIG

A la resta d’Espanya, segons la previsió de l’Aemet, els valors seran demà de 21 graus de màxima a Madrid; 26 graus a Sevilla; 19 graus a Pontevedra, i 29 graus de màxima a Santa Cruz de Tenerife, on a aquestes altures de l’any el normal és una màxima de 22 graus, va informar a Europa Press el portaveu d’Aemet, Rubén del Campo, que també  preveu per avui temporals al mar.

A partir de dijous i divendres, les temperatures seran les pròpies de maig. Per a aquests dies es preveu una màxima a Madrid de 26 graus; de 25 a Pontevedra, i de 32 graus a Santa Cruz de Tenerife. Aleshores, el vent haurà minvat.

 

Gairebé 200 trucades a emergències pel vent

El telèfon d’emergències de la Generalitat, el 112, va rebre ahir fins a les 18.00 hores 160 trucades per incidents causats pel vent, la major part procedents de la zona de Tarragona. El Meteocat va informar que es van produir ratxes de vent de fins a 95,4 quilòmetres per hora, com va passar al Perelló (Baix Ebre).  33 La Generalitat va llançar al llarg del dia d’ahir diverses crides a actuar amb prudència i, fins i tot, a quedar-se al domicili per evitar riscos. A la localitat de Valls (Alt Camp), dues persones van resultar ferides lleus pel trencament d’una finestra a causa del vent. Es tracta de dos vianants que passaven per sota de la finestra.

HIVERN CALORÓS PER ZONES

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) ha informat que l’hivern ha resultat més calorós que la mitjana. En concret, entre els mesos de desembre i febrer s’ha registrat mig grau centígrad per sobre dels valors mitjans registrats entre els anys 1961 i 1990. Segons el Meteocat, aquesta conclusió no val per a tot Catalunya. A la zona de l’Ebre, l’hivern ha sigut l’habitual, com en algunes valls del Pirineu.

Notícies relacionades

En el 80% restant s’ha detectat l’increment citat, cosa que els meteoròlegs atribueixen a la situació d’anticicló durant gran part de l’hivern, sobretot al desembre, i a la circulació zonal de la primera quinzena de febrer, que va frenar l’entrada d’aire fred.

Pel que fa a la pluja, s’estan registrant menys de l’habitual en zones de Ponent i del prepirineu occidental, i punts del litoral i prelitoral central, i més a gran part del Pirineu, el litoral i prelitoral.