El Projecte Home bat el rècord d'atencions a toxicòmans

L'oenagé denuncia que un terç dels usuaris estann risc d'exclusió social

Els 200 xavals tractats es van iniciar en el consum als 13 anys

fcosculluela36667757 barcelona   19 12 2016   sociedad      ver nica y oscar   te161219175500

fcosculluela36667757 barcelona 19 12 2016 sociedad ver nica y oscar te161219175500 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
TERESA PÉREZ / BARCELONA

Un de cada tres consumidors de drogues a Catalunya està en risc d’exclusió social, ja que a l’addicció s’hi suma també la falta de vivenda i una alimentació precària. Aquesta dada va ser revelada ahir en la presentació del balanç provisional anual de l’oenagé Projecte Home i del concert solidari per recaptar fons per a aquesta entitat contra les addiccions. L’organització ha atès aquest any 2.200 persones, el 20% més que en el període anterior. Aquesta xifra és la més alta registrada en els 20 anys que fa que està en marxa aquest projecte. «La problemàtica persisteix i persevera sense que tingui una atenció política i social», va apuntar Oriol Esculies, responsable de Projecte Home a Catalunya.  

Esculies va mostrar la seva preocupació pel gran increment del consum d’alcohol constatat tant en adults com en joves. La ingesta és molt precoç entre els adolescents, ja que s’inicia al voltant dels 13,6 anys, segons s’ha pogut constatar en els 200 casos atesos. Aquesta xifra és només «la punta de l’iceberg» perquè els adolescents no reconeixen que tenen cap consum problemàtic. La majoria d’aquests joves, a més a més, tenen associats altres problemes: fracàs escolar, trastorns psicològics i conflictes familiars.

LLAUNES DE CERVESA I CINE

Per frenar l’escalada del consum, Esculies va reclamar a l’Administració quatre mesures: apujar els impostos de l’alcohol i «rebaixar els de la cultura», reduir «dràsticament» la publicitat, crear als municipis «alternatives d’oci saludables» i portar a terme campanyes preventives als centres escolars. «No és possible que una entrada de cine costi el mateix que 20 llaunes de cervesa en un supermercat», va denunciar el director de Projecte Home a Catalunya. Va reconèixer el gran poder que tenen els productors de vi i cervesa, però va insistir: «Ja està bé de prioritzar els interessos econòmics per sobre de la salut».

Catarsi musical

Notícies relacionades

Les dades diferencien els consumidors per edats. Els adults que recorren als 11 centres amb què l’oenagé compta a Catalunya tenen una mitjana d’edat de 40 anys, la majoria són homes i consumeixen sobretot alcohol i cocaïna. L’usuari que demana ajuda ha envellit, «ara es veuen persones fins i tot de 70 anys», va apuntar Esculies.

L’alcohol i el cànnabis són les substàncies que més presents estan entre els adolescents. «No podem culpabilitzar-los de beure massa perquè ells són un reflex del comportament dels adults».

Temes:

Oenagés Drogues