L'impost de la picadura s'acosta al dels cigarrets

El camí a l'equiparació aplicat per Hisenda coincideix amb la recomanació dels sanitaris

La tabaqueres creuen que ja s'ha arribat al límit màxim de pressió fiscal

icoy35939592 tabaco liar161017171010

icoy35939592 tabaco liar161017171010 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

El tabac ja es troba molt a la vora del seu sostre impositiu, i qualsevol nova pujada s’hauria de centrar en la picadura, dos productes gravats amb tipus inferiors i que han vist augmentat el seu consum sobretot entre els més joves. Aquest és el criteri de la majoria d’experts sanitaris consultats amb el qual sembla haver coincidit el ministre d’Hisenda. La pujada aplicada per Montoro als cigarrets ha sigut d’un moderat 2,2% mentre que l’impost que li ha tocat a la picadura arriba a un 6,5%. Encara no estan al mateix nivell, però falta menys.

    El 80% del preu dels paquets de cigarrets ja són tributs. Un sector d’una importància que no arriba ni a l’1% del PIB va recaptar l’any passat per a Hisenda en impostos especials un total de 6.580 milions d’euros, mentre que l’alcohol, que supera el 4% del PIB, va aportar només 1.017 milions.

    La desproporció és més que evident, encara que a ningú se li escapa que els riscos de fumar són més alts que els de beure. Un consum moderat de l’alcohol no és perjudicial, però fumar ho és des de pràcticament la primera calada. Una altra xifra que pot aportar llum a la benevolència fiscal amb la beguda és que per l’impost sobre l’electricitat, un bé de primera necessitat sacsejat per la pobresa energètica, l’Estat va recaptar l’any passat fins a 368 milions d’euros més que amb el del sector etílic.

    De les persones que fumen diàriament a Catalunya, el percentatge que consumeixen cigarrets fets a mà s’ha multiplicat per vuit, i és que va passar d’un 3,3% el 2006 al 26,7% l’any passat, segons l’última Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA). Actualment el 6,7% de la població catalana fuma picadura, cosa que equival a unes 450.000 persones, la majoria joves i persones fumadores amb estudis universitaris i de classe social mitjana i alta.

L’ÚLTIMA PUJADA / L’última pujada d’impostos especials, la del 2013, ja va afectar una mica aquest producte. Malgrat que no va anivellar del tot la seva tributació amb la dels cigarrets, sí que va contribuir a baixar les vendes. El 2014 van caure un 3,8 i el 2015 un 1,9%.

    Les tabaqueres consultades no s’han volgut pronunciar fins a analitzar la lletra menuda del que s’ha publicat al BOE, però abans de l’anunci definitiu, fonts de British American Tobacco  (Lucky Strike, Rothmans) ja advertia que s’està «arribant al límit» perquè Espanya «ja està en la mitjana dels països de la Unió Europea». «No volem una pujada, però si la volen fer haurien de tendir a igualar els cigarrets amb la resta de productes, però d’una manera gradual, perquè si no tan sols faran que augmenti la compra de picadura al mercat negre, que ja ha pujat molt», adverteixen.

Notícies relacionades

L’‘EFECTE REBOT’ / El mateix raonament serveix per a l’augment d’impostos als paquets. La companyia anglosaxona creu que una altra pujada únicament aconseguirà un efecte rebot: baixarà la venda legal, de manera que la recaptació caurà i el tabac de contraban tornarà a augmentar. Un argument que assumeix com a propi Altadis (Fortuna, Ducados). En els últims anys no només ha pujat el tradicional tabac de contraban sinó que s’han implantat fàbriques il·legals i s’ha generalitzat la venda per internet. Aquesta classe de venda augmenta, segons les tabaqueres, el risc sanitari per la falta de controls, especialment entre els més joves, 

INQUIETUD A LES MARQUES / Philip Morris (Malboro, L&M, Chesterfield) i Japan Tobacco (Winston, Camel) són les que es mostren més preocupades. «Els increments impositius generen baixades de la recaptació, increment del comerç il·lícit i impacte en l’ocupació», indica la primera.